A liberális pártelnök ellenzi a készpénzfizetés korlátozását

A liberális pártelnök ellenzi a készpénzfizetés korlátozását

Mielőbb felül kell vizsgálni a készpénzfizetés korlátozását, mert az ország bankautomata-hálózata nem képes fenntartani az intézkedést – jelentette ki hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke, akit az Agerpres idézett.

Nicolae Ciucă ismét elmondta, hogy “a kezdetektől” ellenezte a készpénzfizetés korlátozását, amelyet azonban a koalíció jóváhagyott, arra hivatkozva, hogy az adócsalás visszaszorítása miatt van rá szükség. A liberális pártelnök hozzátette, a pénzügyminiszterrel is megbeszélte, hogy az intézkedést haladéktalanul felül kell vizsgálni, az ország bankautomata-hálózata ugyanis jelenlegi formájában nem bírná meg.

Ciucă úgy vélekedett, vagy visszaállítják a készpénzfizetéshez eredetileg megszabott 10 ezer lejes felső határt, vagy találnak egy másik megoldást a bankszektor és a többi érintett intézmény képviselőivel folytatandó egyeztetések után.

Marcel Ciolacu pénteken a Facebook-oldalán bejelentette, hogy erre a hétre találkozóra hívja a pénzügyminisztérium és a Román Nemzeti Bank szakértőit, illetve a kisvállalkozók, a bankok és a civil társadalom képviselőit egyeztetni a készpénzfizetés korlátozásáról. Bejegyzésében a miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány intézkedésére reagálva a bankok növelni készülnek az illetékeiket.

November elsejétől a kormány készpénzfizetési korlátozásokat vezetett be. Ezek szerint a jogi személyek és természetes személyek közötti bevételek és kifizetések napi felső határa 5000 lej személyenként. Emellett a jogi személyek pénztárában lévő készpénzösszeg a nap végén nem haladhatja meg az 50.000 lejt. Két természetes személy között naponta legtöbb 10.000 lejes készpénzfizetés történhet. 

Fotó: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca

Categories: Gazdaság, Slider