Mesedarab bemutatója Békéscsabán

Mesedarab bemutatója Békéscsabán

Bozsó József írta és rendezi a 2023/2024-es évad első, gyerekeknek szóló zenés mesejátékát a Békéscsabai Jókai Színházban. A Mátyás és a bolondkirály bemutatója október 16-án lesz.

 Bozsó József elmondta, hogy épp elkezdte írni a Kukac Kata kalandjai darabot, amikor a Soproni Petőfi Színházban azt kérték, inkább Mátyás királyról írjon egy színdarabot. Elkezdte olvasni a róla szóló meséket, és azok “esszenciájából” született meg élete első meséje.
Szentirmai Ákost kérte meg, hogy írjon hozzá aláfestő zenéket, az ő zenei karrierje szintén ezzel debütált – árulta el. Minden szereplőnek saját zenei motívuma van, de mivel az eredeti szereplők az egyik dallamra elkezdtek dúdolni, énekelni, született egy szerelmes duett is a darab zárásaként – mondta a rendező.
 Díszlet- és jelmeztervező a békéscsabai előadáshoz nem lesz, azokat a raktáron meglévő darabokból oldják meg – tette hozzá.
A főbb szerepeket Szabó Lajos, Komáromi Anett, Nagy Róbert, Szász Borisz és Kiss Viktória alakítja; Burkus király szerepét Bozsó József játssza.

 Mátyás királynak meggyűlik a baja udvari bolondjával, Mujkóval, aki az egész királyi palotát teleharsogja azzal, hogy belőle milyen jó király lenne. Mátyás gondol egyet: egy napra, tréfából, megteszi királlyá a bolondot, aki “bölcs” döntéseivel összekutyul mindent, sőt, majdnem háborúba sodorja Magyarországot Burkus országgal. Végül minden jóra fordul, mindenki megkapja a jutalmát, vagy elnyeri a büntetését; a szerelmesek egymáséi lesznek; és mindenki boldogan él, amíg meg nem hal.

Mivel a mese- és diákbérletek száma az előző évadhoz képest megnőtt, újabb előadásokat hirdetett meg a teátrum, amely kiemelten fontosnak tartja a legfiatalabbak megszólítását, hogy felnőttként is be lehessen őket vonzani a színházba – hangsúlyozta Seregi Zoltán igazgató.

(A Békéscsabai Jókai Színház sajtóközleménye)

Fotó: Szabó Lajos Mujkó szerepében. Szente Éva felvétele

Categories: Főoldal-5, Környékünk