Krimivel kezdődik az évad a Békéscsabai Jókai Színházban

Krimivel kezdődik az évad a Békéscsabai Jókai Színházban

Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című regénye színpadi változatának bemutatójával kezdődik az új évad szeptember 15-én a Békéscsabai Jókai Színházban. Az előadás eredetileg a 2022/2023-as évad záró darabja lett volna, ám a békéscsabai önkormányzat által az energiaválság miatt elrendelt csaknem három hónapos kényszerszünet miatt átcsúszott szeptemberre.

Seregi Zoltán színházigazgató az olvasópróbán elmondta, az Agatha Christie ötvenedik köteteként 1950-ben megjelent regényt Leslie Darbon adaptálta színpadra, azonban a – magyarul Jásdi András fordításában megjelent – művet nem egy az egyben vette át Katkó Ferenc rendező, aki kiemelte:

„ Krimit főként tévében látnak a nézők, a mai filmeknek pedig egészen más a dinamikájuk, mint az 1960-as, ’70-es években volt. “A színdarab és a regény egyfajta keverékét szeretnénk megmutatni a közönségnek, mégpedig úgy, hogy az 1950-es évek Angliájában játszódó történet 2023-ban is befogadható, élvezhető legyen. Mi a filmek által támasztott igényeknek is szeretnénk megfelelni” – fogalmazott Katkó Ferenc.

A történet szerint megjelenik egy hirdetés a Gazette napilapban egy gyilkosság pontos helyéről és idejéről. Ez meglepi a városka lakóit, de feltételezik, hogy valamiféle tréfáról van szó, éppen ezért sokan felbukkannak a megadott partin, egy gyilkosos mulatságra számítva. De a legnagyobb megdöbbenésre, amikor kialszanak a fények, tényleg elkövetnek egy gyilkosságot. Az áldozatot senki sem ismeri, a helyi rendőrség tanácstalan. Szerencsére Miss Marple éppen a környéken jár.

A darabban Jane Marple szerepét az örökös társulati tag Felkai Eszter játssza, akit nyugdíjba vonulása óta másodszor sikerült visszacsalogatnia a színpadra Seregi Zoltánnak.
    “Nagy öröm számomra ez a szerep, hiszen nem játszottam még hasonló karaktert. Marple ikonikus figura, akiről mindenkinek van egy elképzelése, és ennek a számtalan elképzelésnek kell majd megfelelni a színpadon. Nagyon tetszik a karakter rendkívül gyors észjárása. Nem okoskodó, hanem született okos, elegáns, kedves, de ravasz is, hiszen mindent előre kitalál” – vallott a szerepről a színművésznő.

A díszletet Egyed Zoltán tervezte, ő gondoskodik a bűntények rekonstruálását megidéző hologramos háttérvetítésekről is. A jelmezeket Kiss Kata tervezte.

Felkai Eszter mellett Kovács Edit és Csomós Lajos játsszák a főbb szerepeket, mellettük Fehér Tímeát, Komáromi Anettet, Tarsoly Krisztinát, Nagy Erikát, Földesi Ágnes Villőt és Papp Barbarát láthatja a közönség.

(A Békéscsabai Jókai Színház sajtóközleménye)

Categories: Főoldal-5, Környékünk