Lezárult a hírhedt MCV

Lezárult a hírhedt MCV

A Romániára vonatkozó Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetése is igazolja a jogállamiság szilárdságát, és egy újabb érv az ország schengeni csatlakozása mellett – jelentette ki pénteken Marcel Ciolacu, akit az Agerpres idézett.

A miniszterelnök az igazságügyi minisztérium által szervezett Igazságügy 2023: az igazságszolgáltatási rendszer prioritásai és a jogállamiságról szóló jelentés – nemzeti és európai összefüggések című rendezvényen kommentálta az EB bejelentését, miszerint az uniós testület hivatalosan is lezárta a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos együttműködési és ellenőrzési mechanizmust. “Ez a döntés a román jogállamiság szilárdságát igazolja, és egy újabb érv a schengeni övezethez való csatlakozásunk mellett” – fogalmazott.

Hozzátette, a múltban számos kifogás érte az országot az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, és az MCV megszüntetése egyfajta garancia arra, hogy Románia jelentős előrelépéseket tett ezen a téren. “Mindannyiunknak kötelessége biztosítani a reformok folytatását és azt, hogy az eddigi fejlődés visszafordíthatatlan legyen. A mi felelősségünk, hogy továbbra is elkötelezettek maradjunk a jogállamiság megerősítése, a korrupció elleni küzdelem és az intézményeken belüli átláthatóság előmozdítása mellett” – nyomatékosította Marcel Ciolacu.

Fotó: gov.ro

Categories: Aktuális, Slider