RMDSZ: nem támogattuk a szenátusban a btk. módosításait

RMDSZ: nem támogattuk a szenátusban a btk. módosításait

„Nem támogatta az RMDSZ a büntetőtörvénykönyv elfogadását a szenátus plénuma elé terjesztett változatában. Továbbra is fenntartjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő törvény messze nem tökéletes, évek óta szükséges a módosítása, hiszen összhangba kell hozni az alkotmánybíróság döntéseivel, valamint az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelvekkel. Ám a mai módosítás amellett, hogy több olyan cikkelyt tartalmaz, amelyek megfelelnek ennek az elvárásnak, olyan rendelkezéseket is bevezetne, amelyekkel nem tudunk egyetérteni. Ezért ebben a formájában nem tudtuk támogatni a btk. módosítását” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kedden, a büntetőtörvénykönyv felsőházi szavazását követően.

Cseke Attila kifejtette, két olyan rendelkezést tartalmaz a törvénytervezet, amelyet az RMDSZ határozottan elutasít: „nem értünk egyet a büntetőtörvénykönyv hivatali gondatlansággal kapcsolatos cikkelyének hatályon kívül helyezésével. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a btk. szerint nem létezik olyan eset, hogy egy köztisztviselő, bár nem szándékosan, de hatáskörét hibásan vagy mulasztással teljesíti” – magyarázta Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, a hivatali visszaélés meghatározásáról szóló cikkely ellen a Szövetség kifogást emelt a felsőházi plénumban. „A szakbizottságban elfogadott új meghatározásba két pont is bekerült, amelyekkel nem értünk egyet. Egyrészt, hogy a hivatali visszaélés bűncselekményére kiszabható legmagasabb büntetést 7 évről 5 évre csökkentették. Másrészt, hogy ez a cselekedet csak akkor számít bűncselekménynek, ha az elkövetője vagy annak házastársa, legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz. Az RMDSZ ebben a két esetben a hivatali visszaélésnek csak olyan meghatározását tartja elfogadhatónak, amely az alkotmánybíróság döntését veszi alapul, márpedig az említett módosítások nem szerepelnek a taláros testület vonatkozó határozataiban” – hangsúlyozta Cseke Attila. Az RMDSZ szenátora hangsúlyozta, a Szövetség azt szeretné, hogy a jelenleginél jobb büntetőtörvénykönyvet fogadjon el a parlament.

(RMDSZ-sajtóközlemény)

Categories: Aktuális, Slider