Dühös vasutasok: sztrájkolni akarnak

Dühös vasutasok: sztrájkolni akarnak

Figyelmeztető sztrájkot tart szeptember 15-én a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlegének szakszervezete (FNFMCV), olvasható az Agerpres hírében.

Szerdai közleményük szerint így kívánják felhívni a figyelmet a vasúti alkalmazottak problémáira. Ezek között említik, hogy a vállalatnak még mindig nincs egy jóváhagyott költségvetése erre az évre, és nincs biztosítva az ágazat ‘koherens’ finanszírozása.

A szakszervezet szerint a romániai vasúti infrastruktúra korszerűsítéséhez több tízmilliárd euróra lenne szükség. Közleményükben sérelmezik, hogy a döntéshozókat csak az európai érdekeltségű szakaszok modernizálása érdekli, mert ezeket a munkálatokat finanszírozza az EU.

Kifogásolják azt is, hogy nincs egy beruházási terv a CFR személyszállító részlege mozdony- és kocsiparkjának teljes cseréjére. ‘A romániaiak ilyen körülmények között aligha fognak visszatérni a vasúti közlekedéshez’ – jegyezték meg közleményükben.

A további elégedetlenségek a vasúti dolgozók bérezésével kapcsolatosak. Vonzó fizetések hiányában a szakszervezet szerint a CFR alkalmazottak nélkül fog maradni. ‘Már most több mint 6000 fős a munkaerőhiány a vállalatnál, az idei túlórák száma tízezres nagyságrendű’ – hívták fel a figyelmet.

‘A problémák nagyon súlyosak és közvetlenül érintik a román gazdaságot és társadalmat’ – olvasható a romániai vasúti dolgozók legnagyobb szakszervezetének közleményében. 

Categories: Gazdaság, Slider