Már a sör sem ízlik

Már a sör sem ízlik

A romániai sörpiac 9 százalékkal csökkent az idei év első öt hónapjában a 2022-es év azonos időszakához képest – közölte kedden a Romániai Sörgyártók Szövetsége, amelyet az Agerpres idézett.

A csökkenést a munkáltatói érdekképviseleti szervezet elsősorban a lakosság vásárlóerejének csökkenésével, a magas inflációval és a nyersanyagok drágulásával és a termelési költségek növekedésével magyarázza. A piac hanyatlásához hozzájárult mindezek mellett a hűvös nyáreleji időjárás is.

A szövetség közleménye szerint a Romániában forgalmazott sörök 97 százalékát az országban gyártják, és a sörfőzéshez használt alapanyagok 50 százaléka a román mezőgazdaságból származik. Az ágazat több mint 60 ezer embernek biztosít munkát, mintegy 700 millió euróval járul hozzá a bruttó hazai termékhez, és évi 530 millió euróval növeli az államháztartás bevételeit.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy tavaly augusztus elsejétől 20 százalékkal, idén január elsejétől pedig további 6 százalékkal nőtt a sör jövedéki adója. A Romániai Sörgyártók Szövetségének vezérigazgatója, Julia Lefferman pedig attól tart, hogy a kormány olyan költségvetés-kiigazító intézkedésekre készül, amelyek “túlzott nyomást” helyeznek majd az ágazatra.

Categories: Gazdaság, Slider