Megoldódott a marosvásárhelyi katolikus iskola jogi helyzete

Megoldódott a marosvásárhelyi katolikus iskola jogi helyzete

„Az RMDSZ első számú prioritásként tűzte célul a marosvásárhelyi katolikus iskola törvény általi újraalapítását a tavaszi ülésszakra. Sikerült elérnünk, hogy gyorsított eljárással tárgyalja a szenátus, és örülünk, hogy ma, néhány nappal az ülésszak kezdete után el is fogadta a törvényt a végső döntéshozó szenátus. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jogszabályunkat az államfő kihirdeti, véget ér a katolikus iskola diákjainak, valamint szüleik és a marosvásárhelyi magyar közösség közel két éve húzódó kálváriája: törvényesen újraalakul a katolikus iskola” – erősítette meg a jó hírt a plénumi szavazást követően, szerdán Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Cseke Attila arról is beszámolt, hogy a törvény értelmében a katolikus iskola hivatalosan is felveheti II. Rákóczi Ferenc nevét: „bár a közbeszédben és a sajtóban gyakran II. Rákóczi Ferenc katolikus gimnáziumként említették az iskolát, helyi szinten nem született döntés az elnevezésről, akadályoztatták ezt is, akárcsak később az iskola újraalapítását.”

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kiemelte, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye már rég nem csupán marosvásárhelyi magyar ügy, az erdélyi magyarok ügyévé vált. „Azok tették mindannyiunk közös ügyévé, akik az elmúlt hónapok során akadályozták a tanintézmény helyzetének rendezését. Veszélyes precedenst állított volna minden kisebbségi nyelvi oktatási intézmény esetében. A ma elfogadott törvény jelzésértékű mindenki számára, aki a magyar oktatás destabilizálásán dolgozik, hiszen tanúi lehettünk annak, hogy széles parlamenti többség támogatta a kezdeményezésünket. A marosvásárhelyi iskola ügye mérföldkő lehet a román-magyar párbeszéd szempontjából” – vélte a szenátor. Hozzátette, bízik benne, hogy a liberálisok és a Népi Mozgalom Pártjának szenátorai rövidesen beláthatják: a katolikus iskola megalapítása közösségi igény, amelyet nem szabad politikai síkra terelni.

A szenátus oktatási szakbizottságában Novák Csaba Zoltán tartotta fenn sikeresen az iskolaalapításról szóló törvénytervezetet. A Szövetség Maros megyei szenátora, a szenátus oktatásügyekért felelős bizottságának alelnöke úgy értékeli, a marosvásárhelyi római katolikus líceum létrehozásának törvénybe foglalásával az RMDSZ-nek sikerült megoldást találnia a közelmúlt legnagyobb magyar oktatási témájú kérdésére. „A Szövetség kénytelen volt parlamenti útra terelni a marosvásárhelyi iskola ügyét, mert a város polgármesteri hivatala nem élt a törvényes előírásokkal, amelyek számára lehetővé tették volna jogilag az iskola helyzetének jogszerű rendezését. Ezért folyamodtunk a törvényhozói hatalom nyújtotta lehetőségekhez, amely által a Román Parlament erősítette meg az iskola létrehozásának jogszerűségét. Az RMDSZ törvénytervezete az alkotmány által a kisebbségek számára garantált jogokra alapoz, illetve a tanügyi törvényre és a felekezetek jogállására vonatkozó jogszabályra, amelyek az egyházak számára szavatolják a saját önálló felekezeti intézmények létrehozásának jogát” – magyarázta Novák Csaba Zoltán.

A szenátor hangsúlyozta, a katolikus gimnáziumnak hagyománya van Marosvásárhelyen: „1907-ben alakult, 1948-ban szűnt meg, amikor a kommunista rendszer felszámolta a felekezeti oktatást Romániában. Az épület, amelyben működik az iskola, a római katolikus érsekség tulajdona. Nagy múltja van tehát a katolikus gimnáziumnak, nem csupán a városban, hanem konkrétan az adott épületben is. Ezért is fontos számunkra, hogy ezt a kontinuitást megőrizzük, és napjainkban is katolikus tanintézmény működjön ott, ahol egykoron.”

Novák Csaba Zoltán elmondta, a ma elfogadott törvénytervezet megoldja a katolikus iskola jogi helyzetét, továbbá a Bolyai Farkas líceumba tavaly ősszel ideiglenesen áthelyezett osztályok visszavételét, lehetővé teszi az új osztályokba történő beiratkozást, a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt. Emellett rendelkezik a következő betartandó lépésekről, például az iskola finanszírozásáról, akkreditációjáról.

(RMDSZ-közlemény)

Fotó: tüntetés 2017-ben Marosvásárhelyen

Categories: Aktuális, Slider