Kelemen Hunor az USR kongresszusán kezdte gyakorolni az ellenzékiséget

Kelemen Hunor az USR kongresszusán kezdte gyakorolni az ellenzékiséget

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szombati kongresszusán tartott beszédében az RMDSZ elnöke bevallotta, hogy kissé zavarban van, mert “nagyon rég” nem vett részt egy ellenzéki párt ilyen jelentőségű rendezvényén, írja az Agerpres.

Kelemen Hunor megköszönte Cătălin Drulă pártelnöknek, hogy három héttel ezelőtt meghívta az USR kongresszusára. “Akkor nem tudtad te sem és sem – talán valaki ebben az országban tudta – (…), hogy mi fog történni három hét múlva” – utalt a politikus az RMDSZ ellenzékbe vonulására.

A szövetségi elnök elmondta, hogy egyelőre szokatlan számára, de próbálja megszokni az ellenzéki szerepet. “Üdvözöllek titeket a kényszerleszállásunk után. Ti ismeritek ezt az érzést. Nem kell elmagyaráznom, milyen az, amikor az ember jó munkát végez, és hirtelen vakvágányra kerül. De ma nem a sérelmeinkről fogok beszélni, és nem is keresek magyarázatot a történtekre, bár ezek egyébként jogos kérdések; lehet kapzsiság, bosszú, stratégiai hiba. Most már mindegy is” – mondta a küldötteknek Kelemen.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy a polgárok és az állam, a társadalom és a politikai osztály közötti kapcsolatot jelenleg a “bizalom hiánya” jellemzi. Úgy vélekedett, hogy a politikai osztály számára a legnagyobb kihívás most a bizalom helyreállítása és a remény visszaadása.

“Korábbi együttműködésünk és időnkénti csörtéink körülményeitől függetlenül egy valamit tudtunk annak idején: a méltóság az az érték, amit nem sértünk meg. Mert ha erre ügyelünk, folytathatjuk ez együttműködést” – idézte fel Kelemen Hunor azt a korszakot, amikor az RMDSZ együtt kormányzott az USR-vel.

Kifejtette: a politikai osztálynak szerinte meg kell mutatnia a társadalomnak, hogy a “hagyd, mert elmegy így is” típusú munkavégzés korszaka véget ért.

Categories: Aktuális, Slider