Még csak a beiratkozást tologatják

Még csak a beiratkozást tologatják

Június 16-ig meghosszabbította az oktatási minisztérium az érettségire és a nyolcadikosok képességvizsgájára való beiratkozás határidejét – jelentette be a vasárnapi kormányülés végén a tanügyminiszter.

Az Agerpres híre szerint Ligia Deca a sajtótájékoztatóján elmondta, június 13. helyett június 16-áig lehet feliratkozni a két országos vizsgára. A többi osztály esetében nincsenek módosítások a tanév szerkezetében, számukra június 16-án ér véget a tanítás, és addig minden egyes tanulónak le kell zárni a tanulmányi helyzetét.

A tanügyminiszter jelezte, hogy vasárnapi ülésén a kormány elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amelyben három intézkedés szerepel. Az egyik intézkedés szerint az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése elmarad, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják.

A második intézkedés szerint a rendes tanári állásra kiírt vizsga kizárólag az írásbeli vizsgából fog állni, a szakellenőrzéseket nem veszik figyelembe. A miniszter szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a sztrájk miatt sok szakellenőrzés elmaradt, és ha ennek hiányában nem engedélyeznék a vizsgán való részvételt, ősszel tanárhiány állhat elő.

A sürgősségi rendeletbe foglalt harmadik intézkedés értelmében ebben az évben elmarad a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája.

Deca magyarázata szerint minderre a már három hete tartó általános sztrájk miatt van szükség.

Fotó: Ligia Deca – www.gov.ro

Categories: Aktuális, Slider