IV. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia

IV. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia

 

Negyedik alkalommal került megrendezésre Füzesgyarmaton a Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia. A rendezvény helyszínét a Thermal Hotel Gara Gyógy- és Wellness Szálloda Szitás Erzsébet konferencia terme biztosította. Több neves előadó is megtisztelte a vendégeket jelenlétével.
A vendégek érkezését és regisztrációját követően a „Füzesgyarmat Értékei” című kiállítás megnyitására került sor, melynek célja a helyi vállalkozók és kézművesek termékeinek bemutatása, népszerűsítése volt. A kiállítást a Művelődési Ház kollektívája szervezte, s a következő kiállítók kaptak lehetőséget a bemutatkozásra: Szitás Erzsébet Képtár, Füzesgyarmati Foltvarró Csoport, Füzesgyarmati Népi Kismesterségek és Kézművesek Egyesülete, Füzesgyarmati Vadásztársaság, Galambos Sándor Hintókészítő, Macskási Tejtermelő Zrt., Golden Pallet Kft., Kastélypark Fürdő, Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE), Barkóczi-méhészet, La Rete Hungária Kft.
A vendégeket Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere, majd Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntötte.
A konferencia első része a megújult pályázati rendszer és a forrásszerzési lehetőségek bemutatásáról szólt.
Elsőként Joó Szabolcs, az Opus Team Kft. elnökének előadásában „A 2014-2020-a uniós fejlesztési ciklus” címmel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról (GINOP) valamint a Vidékfejlesztési Programról (VP) kaptunk pontos tájékoztatást.
A második előadást Pintér Balázs, az MNVH Közvetlen Támogatások igazgatója tartotta. A prezentáció címe a „Közevetlen Támogatások (EMGA) alakulása a KAP változásának tükrében”. Információkat kaptunk az Alaptámogatás (SAPS), a „Zöld” komponens, a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatások, valamint a termeléshez kötött támogatások rendszeréről és ezek feltételeiről.
Pontos bemutatást hallhattunk a Nemzeti Agrárgazdaság Kamarájának felépítéséről, tevékenységeiről és jövőbeli terveiről Dr. Kulcsár Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnökétől. Az előadás címe „A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara struktúrájának és a vidéki gazdaság fejlesztéséért végzett tevékenységeinek bemutatása”.

Petróczki Zoltán Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal elnöke a „A Kormányhivatal és a vállalkozások kapcsolódási lehetőségei” címmel a Kormányhivatal szervezeti felépítésének és tevékenységének rövid bemutatásáról, a Kormányhivatal munkaügyi szakigazgatási szervéről, a vállalkozások működésének segítéséről, valamint az S3 Stratégiáról tartotta előadását.
A konferencia első részét Zalai Mihály, Békés Megye Önkormányzat Közgyűlés elnökének prezentációja zárta. „Békés Megye Önkormányzatának területfejlesztési céljai” címmel a Területfejlesztési Operatív Programról (TOP) valamint a Békés Megyei Önkormányzat jövőbeni feladatairól és céljairól tájékozódtunk.<
A sajtótájékoztató és a szünet után a rendezvény második része a helyi erőforrások és jó gyakorlatok bemutatásáról szólt.
Elsőként Glózik Klára, Békés Megyéért Vállakozásfejlesztési Alapítvány igazgatójának prezentációját láthattuk „A BMVA tevékenységének bemutatása, hitelezés, mikrohitel program” címmel. Az alapítvány célja – eddigi tevékenységeinek fenntartása és fejlesztése mellett – az őstermelők és kisvállalkozók bevonása a hitelprogramba.

Bere Károly, Füzesgyarmat Város Önkormányzatának polgármestere Füzesgyarmat költségvetési helyzetét követően a város jövőbeni terveiről, valamint az Önkormányzat gazdasági társaságainak bemutatásáról adott tájékoztatást. Előadásának címe „Az Önkormányzat és a vállalkozások közötti együttműködés jelene és jövőbeni tervei”.
Következőként Molnár Sándor, Vésztő Város polgármesterének előadásában „A Körös-Sárréti Leader Akciócsoport tevékenysége” címmel a Körös-Sárréti Vidékfejelsztési Egyesületről és eredményeiről, továbbá tevékenységein belül a LEADER és a Széchenyi 2020 programokról kaptunk információt.
A továbbiakban Báló Zsolt ügyvezető igazgató előadásában a Macskási Tej Zrt. történetéről és jelenlegi munkájáról hallottunk. A prezentáció címe „Több mint 20 éve a piacon! – A Macskási Tej Zrt. tevékenységének, fejlődésének bemutatása”.
Pikó Csaba igazgató „Minőségi raklapgyártás – Golden Pallet Kft. bemutatása” címmel érdekes tájékoztatást adott a Kft. működtetéséről, anyaghasználatáról és a raklapgyártás folyamatáról.
A konferencia előadói a Schamschula Virág által készített díszüveg órákat, Szabó László által gyártott díszdobozban kapták emlékül.

Este 19 órától a Díszvacsorán az „Év Vállalkozása” díjak átadására került sor, melyeket Egeresi István és Pikó Csaba, a Golden Pallet Kft igazgatója vehettek át.

A rendezvény támogatói:

Körös-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület – Szeghalom
CYEB Energiakereskedő Kft. – Szentendre
CENTERING-ALFA KFT. – Debrecen,
Layer Kft. – Szeghalom,
VEZETŐKÉPZŐ AKADÉMIA KFT. – Gödöllő,
Szabó László egyéni vállalkozó – Füzesgyarmat,
Swietelsky Magyarország Kft.- Békéscsaba.

 

Lengyel küldöttség a Gazdanapokon

A Tourinform Iroda közel egy éves előkészítő munkája eredményeként testvérvárosi kapcsolat kialakítása céljából a Gazdanapokra vendégül láthattunk egy ötfős delegációt Lengyelországból, Nowy Targ kistérségéből. A delegáció tagjai voltak: Jan Smarduch, Nowy Targ Járás Elnöke; Marcin Kolasa, elnökhelyettes; Beata Szewczyk, jegyző; Nina Warpecha, jogtanácsos; Elżbieta Skałuba, a Promociós Osztály dolgozója.
A csoport csütörtöktől szombat estig vendégeskedett a Hotel Garában, ahol csütörtök este tolmácsok segítségével egy kellemes ismerkedő megbeszélésen vehetett részt magyar oldalról Bere Károly polgármester, Vida Imre képviselő és Tőkésné Gali Mónika, a Tourinform Iroda vezetője.


Pénteken délelőtt a vendégek és a kistérség polgármesterei egy bemutatkozó megbeszélésen ismerkedtek egymás intézményi, gazdasági és financiális adottságaival, majd ezt követően megtekintették a Kastélypark Fürdőt, a Galambos Hintókészítő Műhelyet és ellátogattak a KUKA Robotics Hungária Kft. üzemébe is. Szombaton a „Sárrét Gyöngye” gyógyvíz áldásos hatásának megtapasztalása után együtt énekeltek a cigányzenészekkel a disznótoron, majd Szeghalmon folytatva programjukat megtekintették Túri János tűzoltó parancsnok magángyűjteményét, a „Mundérba bújt történelem” kiállítást. Kovács Tibor a LEADER HACS munkaszervezet vezetője a helyi forráselosztásról és az akciócsoportról tartott rövid tájékoztatót, mely rendkívül érdekelte lengyel partnereinket. Macsári József szeghalmi polgármester meghívására, a 40 éves jubileumát ünneplő Táncegyesület gálaműsorán bepillantást kaphattak térségünk kulturális életébe is.
Búcsúzóul Jan Smarduch elnök és Bere Károly polgármester megállapodtak abban, hogy az együttműködést folytatják, s mihamarabb közös előnyökkel járó üzleti együttműködéseket indítanak el. (Csereüdültetés, testvérvárosi pályázatok benyújtása, városüzemeltetési jó gyakorlatok átadása, stb.) Ehhez első lépésként a vendégek magukkal vihették a kistérségről és Füzesgyarmatról készített, konkrét üdülési ajánlatokat is tartalmazó lengyel nyelvű kiadványainkat.

Tourinform Körös-Sárrét Iroda

Categories: Környékünk, Slider