Fokozatosan csökken a sztrájkolók száma a tanügyben

Fokozatosan csökken a sztrájkolók száma a tanügyben

Körülbelül 15 ezer tanügyi alkalmazott, közöttük tízezer tanár felhagyott a sztrájkkal a béremelést biztosító sürgősségi kormányrendelet elfogadása után – jelentette ki kedden Ligia Deca tanügyminiszter, akit az Agerpres idézett.

Deca kifejtette, a román kormány intézkedései és a június elsejei, béremelést szavatoló kormányrendelet elfogadása nyomán mintegy 15.000 tanügyi alkalmazott abbahagyta a sztrájkot. Közülük több mint tízezren tanárok. ‘Több mint ezer iskola van, ahol senki sem sztrájkol’ – mondta.

Hozzátette, szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a tanügyi szakszervezetek képviselőivel.

Azt is elmondta, megyénként nagy eltérések mutatkoznak a sztrájkban való részvételi arányt illetően, míg Prahova megyében például csak a tanügyi alkalmazottak 25 százaléka szünetelteti a munkát, addig Hunyad megyében ez az arány 80 százaléknál is nagyobb.

Deca örvendetesnek nevezte, hogy egyre kevesebb tanár sztrájkol. ‘Egyértelmű, hogy lassan-lassan a tanárok visszatérnek az osztálytermekbe’ – mondta. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a tanév végéig be tudják pótolni az elmaradt órákat, és a sztrájkban részt vevő tanároknak sikerül bepótolni azokat a napokat, amelyekre ellenkező esetben nem kapnak fizetést.

Arról is tájékoztatott, hogy a sztrájkkal felhagyni szándékozó tanügyi alkalmazottaknak kérvényt kell benyújtaniuk, amelyben jelzik, hogy abbahagyják a tiltakozásnak ezt a formáját. A kedden délelőtt 10 óráig összesített adatok alapján a tanügyi alkalmazottak 52,8-52,9 százaléka, a tanárok 59,4 – 59,5 százaléka sztrájkol jelenleg. Május 31-én, a kormányrendelet kibocsátása előtt ez az arány 64 százalék volt.

Fotó: https://www.facebook.com/deca.ligia

Categories: Aktuális, Slider