Az RMDSZ az iskolák részleges újranyitását kéri

Az RMDSZ az iskolák részleges újranyitását kéri

Az RMDSZ azt kéri a kormánytól, hogy minden iskolában és óvodában, ahol a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást 9. osztályig.

“A kormány döntése rossz, semmi sem indokolja azt, hogy minden iskolát és osztályt bezárjanak! A román kormány elhamarkodott döntésével úgy állítja be a tanulókat és a pedagógusokat, mint a koronavírus hordozóit. Eközben Európa országainak nagyon nagy része – nagyobb fertőzöttségi aránnyal – körültekintően jár el, és hagyja fejlődni a diákokat” – olvasható a Romániai Magyar Demokrata Szövetség állásfoglalásában.

A szövetség szerint az online tanításnak hosszú távon beláthatatlan következményei lesznek, és ennek a feltételei sem adottak: a kormány az elmúlt fél évben nem volt képes digitális eszközökkel ellátni az iskolákat – fogalmaz az RMDSZ közleménye.

“Ugyanakkor a pedagógusok és az oktatási szakemberek is állítják: az óvodások és az alsó tagozatos iskolások esetében a digitális oktatással nem fejleszthetőek olyan képességek, mint a szövegértés, a helyes tájékozódás, az írásbeli és szóbeli kompetenciák elsajátítása” – írja a közlemény.

“Éppen ezért az RMDSZ azt kéri a kormánytól, hogy minden iskolában és óvodában, ahol a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást 9. osztályig. Egyes iskolák bezárásáról, ahol ez indokolt, a helyi önkormányzatok és megyei tanfelügyelőség véleményét kikérve a megyei sürgősségi bizottság (Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) döntsön” – kéri a szövetség, amely szerint az iskolák nyitva tartását indokolja, hogy a diákok kontrollált környezetben vannak, a pedagógusok mindent megtesznek azért, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák, és a tapasztalat azt mutatta, hogy az őszi iskolakezdés után nem nőttek ugrásszerűen az oktatási intézményekben az esetszámok.

Categories: Aktuális, Slider