Románia is megtiltja az ukrán gabonaimportot?

Románia is megtiltja az ukrán gabonaimportot?

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerdán egyeztet ukrán hivatali kollégájával, Mikola Szolszkival az ukrán gabonaimport hatásairól és a lehetséges válságkezelő intézkedésekről, írja az Agerpres.

A tárgyalások előzményeként pénteken a mezőgazdasági tárca közölte, hogy ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatala által érintett hat tagállam piacán előidézett helyzetet egységes módon készülnek kezelni, és az erről szóló szakértői szöveget a mezőgazdasági miniszterek tanácsának április 25-i ülésén továbbítják az Európai Bizottság mezőgazdasági, illetve kereskedelmi biztosának.

Egy nappal később Lengyelország és Magyarország bejelentette, hogy a saját termelői védelmében betiltja az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. Ennek oka, hogy logisztikai problémák miatt az Európai Unióban nagy mennyiségben maradt a helyben termelt gabonánál olcsóbb, vámmentes ukrán gabona, ami leszorította az árakat és nehéz helyzetbe hozta a helyi gazdákat.

Vasárnap az Európai Bizottság az egyik szóvivője révén közölte: elfogadhatatlannak tartja a két tagállam egyoldalú döntését, mert a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter a B1TV-nek nyilatkozva kedden elmondta, hogy az ukrán hivatali kollégájával tervezett szerdai tárgyaláson Románia és a romániai gazdák érdekeit fogja képviselni az uniós szabályozások figyelembevételével.

Categories: Gazdaság, Slider