Élőlánc és lampioneregetés az aradi várért [VIDEÓ]

Élőlánc és lampioneregetés az aradi várért [VIDEÓ]

Diákok, fiatalok százai gyűltek ma délután össze a műjégpálya előtti parkolóban, hogy részt vegyenek a Várat az Aradiaknak Egyesület (Asociaţia Cetatea pentru Arădeni) által szervezett élőláncon és lampioneregetésen. Külön dicséret az akcióban segítő pedagógusoknak, akik osztályokat hoztak ki, és Codru Grădinarunak, az UTA vezetőjének, aki a csapattal érkezett. A cél, amint a transzparensek egyértelművé tették: a hadügyminisztérium adja végre át a városnak az aradi várat, a katonák költözzenek ki, elkezdődhessék a civil hasznosítás.
A hangulat remek volt, a fiatalok láthatóan élvezték a megmozdulást, hogy hallhatták hangjukat. Igaz, több szervező is elkelt volna, mert a résztvevők elég nehezen értették meg az egyszerű kérést: karnyújtásnyira egymástól, kézen fogva álljanak, hogy egybefüggő legyen a lánc. A kézen fogás elmaradt, de a lánc megvolt, igaz, nem egészen a mikelekai közúti híd lábáig, ahogy tervezték. Pedig volt elegendő résztvevő hozzá, csak a felállás sántított. Persze, ez érthető, hisz mindenki várta a megmozdulás fénypontját, a lampioneregetést. A tervek szerint 231 darabot kellett volna a levegőbe ereszteni, mert ennyi éve áll a vár. A látvány mindenesetre lenyűgöző volt, hisz az eregetés csúcspontján több tucat színes pont világított az égen.
A lényeg, hogy a város fiataljai megmutatták, képesek olyan megmozdulást szervezni, amire a megcélzottak felkaphatják a fejüket, Arad egyelőre vékony, csak bimbózó civil rétege kiválóan vizsgázott.

(irházi)

Categories: Életstílus, Slider