Nem bűncslekmény, ha a köztisztviselő 250 ezer lejnél kevesebbet lop

Nem bűncslekmény, ha a köztisztviselő 250 ezer lejnél kevesebbet lop

Első házként fogadott el a szenátus szerdán törvénytervezetet arról, hogy a hivatali visszaélés nem számít bűncselekménynek, ha az okozott kár értéke nem haladja meg a 250 ezer lejt, olvasható az Agerpres hírében.

A büntető törvénykönyvet az alkotmánybíróság korábbi határozataihoz igazító jogszabályjavaslatot a kormány terjesztette be a parlamentbe.

A tervezet szerint 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a köztisztviselő, aki hivatali kötelességei teljesítése során tudatosan elmulasztja egy törvényi előírás végrehajtását, vagy pedig az előírást egy másik jogszabály megsértésével hajtja végre, és ezzel legalább 250.000 lejes kárt okoz vagy súlyosan károsítja egy természetes vagy jogi személy jogait vagy jogos érdekeit.

Ugyancsak 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a köztisztviselő, aki hivatali kötelességei teljesítése során faj, nemzetiség, etnikum, nyelv, vallás, szexuális irányultság, politikai hovatartozás, vagyoni helyzet, kor, fogyatékosság, nem fertőző krónikus betegség vagy HIV-fertőzés alapján korlátozza egy személy jogainak gyakorlását.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Categories: Aktuális, Slider