Ideiglenesen bezárják az összes állatpiacot

Ideiglenesen bezárják az összes állatpiacot

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság (DSVSA) bejelentette, október 5-ig minden állatvásár bezár, hogy megelőzzék a kéknyelv betegség esetleges elterjedését Arad megyében. A DSVSA hangsúlyozza, a betegség nem terjed át emberekre sem a tej- sem a húsfogyasztással, tehát nincs ok pánikra.
Arad megyében még egyetlen kéknyelv megbetegedést sem regisztráltak a hatóságok, az intézkedés kizárólag a megelőzést szolgálja. Más kérdés, hogy a megyében lévő 11 állatpiac közül csak hat rendelkezik hatósági engedéllyel.
Dr. Radnai István állatorvos a blogjában elmondja: a közelmúltban Magyarországot is elérte az egyébként Afrikában őshonos, főként a juhok szúnyogok által terjesztett betegség, amely az erek falának a megbetegedése következtében ödémákkal, a nyelv duzzanatával, vérzésekkel, a nyálkahártyák kifekélyesedésével, vemhes állatokban pedig a magzatok torzfejlődésével jár. Igaz, hogy a betegség iránt elsősorban a juhok fogékonyak, és a legtöbb gazdasági veszteséget is a juhászatban okozza, de jóval enyhébb tünetek között megbetegedhetnek a szarvasmarhák is. A kecskék is megfertőződhetnek, de ezek többnyire tünetmentesen vészelik át a fertőzést. Megállapították bivalyban is, de megtelepedhet a vírus a vadonélő kérődzőkben is, melyek vírusrezervoárként („tartály”, a fertőzés forrása) szolgálhatnak. A meleg, esős időjárás kedvez a betegség terjedésének. Szúnyogban a vírus kb. 4 hétig marad fenn. A széllel sodródó szúnyograjokkal a fertőzés akár 40-300 km-re levő, addig mentes területekre is elhurcolható.

 

(Fotó: illusztráció)

Categories: Aktuális, Slider