A lakosság 10 százaléka legalább egyszer már drogozott

A lakosság 10 százaléka legalább egyszer már drogozott

Romániában a 15 és 64 év közötti lakosság 10 százaléka már életében legalább egyszer fogyasztott tiltott drogokat, 6 százaléka pedig az elmúlt évben is – derült ki az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) hétfőn közzétett, 2021-re vonatkozó éves jelentéséből, amelyet az Agerpres idézett.

Az ANA szakemberei által készített droghelyzetjelentés tartalmazza a romániai drogfogyasztásra és -kereskedelemre vonatkozó legfrissebb adatokat és információkat, valamint a drogfogyasztás megelőzése és a drogkereskedelem elleni küzdelem terén történt előrelépéseket.

A jelentés szerint a tiltott drogok fogyasztása enyhén csökken, kivételt képeznek az új pszichoaktív anyagok, amelyek egyre elterjedtebbek.

A legtöbb fogyasztó a 15-34 év közötti korcsoportból kerül ki. A serdülőkorúakra leselkedik a legnagyobb veszély, ők vannak kitéve leginkább a drogfogyasztás veszélyeinek. Például az új pszichoaktív anyagok esetében a legfiatalabb fogyasztó 13 éves a saját bevalláson alapuló adatok szerint.

A marihuána továbbra is az egyik leginkább elterjedt tiltott drog Romániában, mind a felnőtt lakosság, mind az iskolások körében. Regionális bontásban Bukarestben és a román fővárost körülvevő Ilfov megyében van a legtöbb fogyasztó.

A jelentés szerint 2021-ben 3097 drogfogyasztó kért segítséget szakembertől, ami 10 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A kezelésre vonatkozó igénylések több mint fele a marihuánafogyasztók részéről érkezett.

2021-ben 30 olyan kimutatható haláleset volt, amit drogfogyasztás okozott, 25-en túladagolás miatt vesztették életüket. A halálesetek száma csökkenőben van, az elhalálozók átlagéletkora 30 fölötti.

A jelentés szerint ugyanakkor 1742 olyan eset volt, amikor a drogfogyasztó sürgős orvosi ellátásra szorult. Ezeknek a fogyasztóknak a 77,1 százaléka 35 éven aluli volt. Az intravénás drogok fogyasztóinak 20,9%-a jelezte, hogy HIV-fertőzött.

Az egészségügyi hatóságok adatai szerint 2021-ben 559 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Romániában, ebből 50 intravénás kábítószer-fogyasztó.

A romániai tiltott szerek piacán főleg a marihuána és a kokain érhető el egyre nagyobb mértékben – derül még ki a jelentésből.

Categories: Aktuális, Slider