Kettős minőségi mérce alkalmazásával vádolják a Coca-Cola Romániát

Kettős minőségi mérce alkalmazásával vádolják a Coca-Cola Romániát

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) bejelentette, hogy Románia három Fanta-termék összetevőinek ellenőrzésére kérte az uniós tagállamokat, azzal vádolva a szénsavas üdítőital gyártóját, hogy megszegte a kettős termékminőség tilalmára vonatkozó EU-s szigorítást,olvasható az Agerpres hírében.

A hatóság emlékeztetett: ha beigazolódik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja, a gyártó az éves forgalmának 4 százalékának megfelelő bírsággal büntethető. Ez az összeg Románia esetében meghaladja a 20 millió eurót.

Az ANPC tájékoztatása szerint a kettős termékminőség gyanúja az Európai Unióban forgalmazott narancsos Fanta, citromos Fanta és a cukormentes narancsos Fanta összetevői kapcsán merült fel. A narancsos Fanta esetében például az üdítőital címkéje szerint három tagállamban a termék narancslétartalma 5 százalék alatti, 13 tagállamban 5 százalék, 4 tagállamban 6 százalék, három tagállamban 8 százalék, két tagállamban 12 százalékék, 2 tagállamban 20 százalékos.

Emellett az ANPC szerint tagállamonként eltér bizonyos adalékanyagok aránya a három termékben.

Közleményében a hatóság emlékeztetett: kettős minőségről akkor beszélhetünk, ha egy terméket valamely uniós tagállamban úgy forgalmaznak, hogy az márkanevében, küllemében megegyezik egy másik tagállamban forgalmazott termékkel, azonban azok összetétele vagy egyéb jellemzői jelentősen eltérnek egymástól.

Közleményt adott ki pénteken a Coca-Cola romániai vállalata, amelyben azt írja, együttműködik a fogyasztóvédelemmel annak a három Fanta-terméknek az ellenőrzésében, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a gyártó megszegte a kettős termékminőséget megtiltó uniós jogszabályt.

Categories: Gazdaság, Slider