Csehszlovákia kettéválása Romániában is megtörténhet

Csehszlovákia kettéválása Romániában is megtörténhet

1993. január 1-től Csehszlovákia kettévált és két önálló állam, a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság jött létre. Ez a rendszerváltás a román parlamentben azóta sem történt meg, a 17 kisebbséget (magyarokon kívül) képviselő nemzetiségi szövetségek között a cseh és a szlovák még mindig együtt szerepel.

De most három évtized után szétválnának. A román kormány pedig támogatja a kezdeményezést. Nicolae Ciucă miniszterelnök erről hétfőn tájékoztatta a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság bukaresti nagykövetét, Halka Kaiserovát és Karol Mistriket, illetve a romániai cseh és szlovák kisebbség parlamenti képviselőjét, Adrian Miroslav Merkát.

A román kormány támogatja, hogy a romániai cseh, illetve szlovák kisebbségnek két különálló, saját alapszabállyal rendelkező érdekvédelmi szervezete legyen, olvasható az Agerpres hírében. A kabinet közleménye szerint a találkozón terítékre került a cseh és szlovák kisebbség érdekképviseletének különválasztása. A felek hangsúlyozták, a folyamatnak mielőbb le kell zárulnia annak érdekében, hogy a két szervezet a bejegyzésük után részt vehessen a helyhatósági és a parlamenti választásokon. Nicolae Ciucă elmondta, hogy támogatja a folyamatot, amelynek végén két különálló szervezet képviseli majd a cseh és a szlovák közösséget a Nemzeti Kisebbségek Tanácsában.

Categories: Környékünk, Slider