Banki kamatügyekben vizsgálódik a versenyhivatal

Banki kamatügyekben vizsgálódik a versenyhivatal

Vizsgálódik a fontosabb hazai bankoknál a versenyhivatal (CC) a bankközi hitelkamatláb (ROBOR) megállapításával kapcsolatban – erősítette meg szerdán az intézmény elnöke, akit az Agerpres idézett.

Bogdan Chiriţoiu elmondta, hogy a kedden elkezdett ellenőrzések elhúzódhatnak, és további részletekről csak több információ birtokában tud majd szolgálni. Az intézményvezető csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy a versenyhivatal vizsgálódásairól maguk az érintett bankok számoltak be a sajtónak. ‘Ez meglepett minket, nem ehhez vagyunk szokva’ – jelentette ki.

Chiriţoiu újságírói kérdésre megerősítette azt is: annak a gyanúnak a megalapozottságát vizsgálják, hogy a bankok megegyeztek egymással a ROBOR emeléséről.

Hangsúlyozta azonban, hogy az intézmény nem önmagában a hitelkamatláb növekedését ellenőrzi, mert szerinte normális jelenség, hogy a két számjegyű infláció piaci körülmények között maga után vonja a kamatok emelkedését. “Csak azt vizsgáljuk, (…) hogy nincsenek-e olyan megállapodások egyes piaci szereplők között, amelyek ezt az emelkedést az indokoltnál nagyobb mértékűvé teszik” – magyarázta.

Chiriţoiu megjegyezte, hogy a gyanút “a piacról kapott információk” is megerősítették, de alapvetően ők hivatalból vizsgálódnak ebben az ügyben. “A saját elemzéseinkből indultunk ki (…). Vizsgálataink nemcsak a ROBOR-ra korlátozódnak, más dolgokra is kiterjednek” – mondta a hivatal elnöke, aki szerint ez a folyamat két évig is eltarthat.

Vagyis az esetleges károsultak várhatnak esetleges kompenzációra.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider