Gazdasági növekedés: felfele módosítottak

Gazdasági növekedés: felfele módosítottak

Felfele módosította szerdán közzétett jelentésében a román gazdaság 2022-es és 2023-as növekedésére vonatkozó előrejelzését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), olvasható az Agerpres hírében.

A nemzetközi pénzintézet prognózisa szerint a román gazdaság idén 5,4 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalékkal bővül. Az EBRD májusban még 2,9 százalékos román GDP-gyarapodásra számított 2022-ben és 1,1 százalékos GDP-zsugorodásra 2023-ban.

Az EBRD szerint 2022 első félévében mindhárom délkelet-európai uniós tagállam (Románia, Bulgária és Görögország) gazdasága számottevően növekedett, de az év második felében már jelentős lassulás jelei mutatkoznak. Két számjegyűre nőtt az infláció, ami arra késztette a régió kormányait, hogy enyhítsék a drágulásoknak a cégekre és a háztartásokra gyakorolt hatását, de az energiaellátás következő hónapokra várható bizonytalansága csökkentette a befektetők bizalmát. A GDP növekedési üteme 2022-ben is erőteljes marad, különösen Görögország és Románia esetében, de 2023-ban várhatóan mindhárom délkelet-európai országban jelentősen lassulni fog – olvasható a jelentésben.

Az EBRD szakértői meglepőnek tartják, hogy a román gazdaság a tavalyi 5,9 százalékos növekedés után az idei első félévben is 5,8 százalékkal bővült. Ezt azzal magyarázzák, hogy a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása fellendítette a magánfogyasztást, különösen a szolgáltatások területén.

Categories: Főoldal-5, Gazdaság