Amerikai álmatlanság [VIDEÓ]

Amerikai álmatlanság [VIDEÓ]

Az Aradi Kamaraszínház rendre brillírozik, amikor az erekig legallyazott valóságot fonja az emberi kapcsolatok zűrzavarába (Tündéri), a globalizáció átkaiba (Ronald, a McDonald’s bohóc), kesergő, piás sosehalunkmeg-keretbe (VodkaPolka), vagy a cinikus világ roncsaiba (Sex, drugs, gods). Ma este a szövegkörnyezethez milliméterre passzoló, remekül kiválasztott amerikai világslágerekbe fontak. Mégpedig sokkal bökősebben, mint az eddigi egy-három személyes produkciókban, mert a szöveget tőmondatokra, száraz kijelentésekre szabták. S az egészet és Harsányi Attila és Varga Andrea közötti szódobálásba csomagolták, hogy még keményebben üssön.
Üt is. S nem azért, mert az elhangzott kijelentések, Woody Allen-poénok, történelmi tények meg pletykák, vagy csáknorrisszizmusok jelentős része ismerősen cseng vissza, hanem mert aprólékosan válogattak a demokráciát, a földi létet, az emberiséget fájdalmasan és orvosi precizitással megtükröző „közhelyek” halmazában. S hogy az egész amerikai tükrözésből ne csupán a francos fájdalom ragadjon meg a nézőben, Harsányi Attila, ha jól emlékszem háromszor is áttuszkolta, mennyire emberibb az állatok világa. És mennyire szeretne ő is az állatok között élni.
Nincs egyedül. Amúgy apró zárójelként: az Aradi Kamaraszínház összes, a bevezetőben megemlített produkciójából átsüt, hogy bizony jobb lenne állatként, mint emberként élni a Földön.
Az Aradi Kamaraszínház beharangozójában az Oroszok produkció folytatásaként jelezte – majd jöhetnének a Kínaiak – a ma este bemutatott előadást, csak remélni lehet, hogy legalább ugyanazt a hazai és nemzetközi sikert megcsípi. Erre minden esély megvan. Harsányi Attilát most külön nem emelem ki, hisz ő már „a miénk, aradiaké”, és tudjuk, milyen remek teljesítményekre képes – ma is hozta önmagát –, viszont a miskolci Varga Andreát feltétlenül közönségtálcára kell tenni, mert fantasztikusan énekelt és simult a szerepébe. Nem véletlen, hogy a kilencven százalékban zenés előadást rá építették.
Az Amerikaiak az Aradi Kamaraszínház és a miskolci Grund Pinceszínház közös produkciója.

Irházi János

Rövid részlet az előadásból itt:

Categories: Életstílus, Slider