Beutazási adatlap: az állam visszafizeti a bírságot

Beutazási adatlap: az állam visszafizeti a bírságot

Megjelent szerdán a Hivatalos Közlönyben a digitális beutazási adatlap (Passenger Locator Form – Sistemul de înregistrare digitală – PLF) kitöltésének elmulasztásáért kiszabott bírságok visszafizetésének eljárását rögzítő jogszabály. Mint emlékezetes, ezt a határállomáson kellett felmutatni, és rengeteg problémát okozott a beutazóknak.

A rendeletet a fejlesztési minisztérium dolgozta ki, írja az Agerpres. E szerint az adatlap kitöltésének elmulasztásáért megbírságolt állampolgároknak a lakhelyük szerinti polgármesteri hivatal adóosztályán kell kérvényezniük az összeg kifizetését a szerdától számított 90 napon belül. A kéréshez csatolni kell a bírságról szóló jegyzőkönyvet és a kifizetési bizonylatot.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kérés emailen is benyújtható vagy a Privát Virtuális Tér elnevezésű platformon keresztül, ilyennel már szinte minden megyeszékhely polgármesteri hivatala rendelkezik. Az összeget a polgármesteri hivatal adóosztálya a kérés benyújtásától számított legtöbb 45 napon belül utalja az ügyfél folyószámlájára, de felvehető készpénzben is az adóosztály pénztáránál.

A rendelet szerint nem kell kérvényt benyújtaniuk azoknak az állampolgároknak, akiket megbírságoltak az adatlap kitöltésének elmulasztása miatt, de a büntetést nem fizették ki. Esetükben semmisnek nyilvánítják a bírságról szóló jegyzőkönyvet.

Fotó: politiadefrontiera.ro

Categories: Aktuális, Slider