Kitört a jódtabletta-pánik

Kitört a jódtabletta-pánik

Adrian Dărăbanţiu, az Aradi Háziorvosok Szövetségének (SMF) elnöke panaszolta el szerdán az Agerpres hírügnyökségnek, hogy megrohanták a háziorvosokat jódtabletta receptekért, és több kabinetben már késleltetik a betegellátást. Elmondta, 40 év fölöttiek, de nyugdíjasok is tucatjával kopogtatnak, holott nem jogosultak a jódtablettára.

Az elnök úgy véli, a radioaktív sugárzástól való félelmi pánikot az egészségügyi miniszterium felőli nyilatkozatok gerjesztették.

A jódtabletta egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem védi meg a teljes testet a sugárzástól, mindössze azt, hogy a radioaktív anyagok lerakódjanak a pajzsmirigyben. 

Arad megyében 240 háziorvosi rendelő működik és 25 gyógyszertárban lehet receptre kiváltani a jódtablettát. Dărăbanţiu szerint ezt a terhet nem kellett volna rádobni a háziorvosokra, sokkal egyszerűbb, ha egyenesen a patikákból vásárolható, személyazonossági igazolvány alapján, persze ehhez egy külön adatbázist is létre kellene hozni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, nincs semmi ok a pánikra.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider