Emelkednek bizonyos áfák, adók, megnyírnak kedvezményeket

Emelkednek bizonyos áfák, adók, megnyírnak kedvezményeket

Elfogadta a kormány pénteki ülésén az adótörvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet, írja az Agerpres.

Adrian Câciu pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, néhány intézkedés már jövő hónap elejétől életbe lép, a legtöbb módosítás azonban 2023. január 1-jétől lesz érvényes.

Az augusztus 1-jétől érvényes módosítások között említette a tárcavezető a dohánytermékek és az alkoholos italok jövedéki adójának (accize) emelését, és ugyancsak jövő hónaptól a jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökken a felső határ, ameddig adókedvezményre jogosultak az építőiparban és élelmiszeriparban tevékenykedők.

Adrian Câciu emlékeztetett, a vendéglátóipari vállalkozások esetében az ágazatspecifikus adót felváltja az 1 százalékos átalányadó vagy a profitadó. Míg a rendelettervezet eredeti változata szerint ezt a módosítást augusztus 1-jétől vezették volna be, a pénteken elfogadott változat értelmében csak jövő év elejétől lép hatályba.

Ugyancsak jövő év elejétől a jelenlegi 1 millió euróról 500 ezer euróra csökken a bevételhatár, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül. A miniszter emlékeztetett, a mikrovállalkozásoknak rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal, a tanácsadási és menedzsment-tevékenységből származó jövedelmüket 20 százalékban korlátozzák, és kizárják a mikrovállalkozások által választható tevékenységi körök közül a banki, a biztosítási és viszontbiztosítási, a tőkepiaci tevékenységet és a szerencsejátékokat.

Rámutatott továbbá, az éttermi, catering- és szállodai szolgáltatások áfakulcsa (TVA) a jelenlegi 5 százalékról 9 százalékra nő, a cukros üdítőitalok pedig lekerülnek a kedvezményes áfakulcs alá sorolt termékek listájáról, ezekre 19 százalékos áfát kell fizetni.

Ugyancsak jövő év elejétől a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra nő az osztalékra kivetett adó.

Az intézkedésektől 2022-ben 1,19 milliárd lej, jövőre pedig több mint 10,5 milliárd lej pluszbevételt remény a kormány. 

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider