Döntöttek az üzemanyagok árkompenzációjáról

Döntöttek az üzemanyagok árkompenzációjáról

Literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, ennek a felét állja az állam – jelentette be csütörtökön a miniszterelnök, akit az Agerpres idézett.

A kormányülés után adott nyilatkozatában Nicolae Ciucă rámutatott, a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért. Mint rámutatott, más országok – például Spanyolország és Franciaország – is hasonló intézkedést fogadtak el.

Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok – számolt még be Ciucă.

Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.

“Az árkompenzációt a töltőállomásoknak fel kell tüntetnük a kiállított nyugtákon. A kompenzációs csomag értéke erre az időszakra kétmilliárd lej lesz, amelynek fele az állami költségvetésből származik” – fűzte hozzá a kormányfő.

Megemlítette továbbá a készülőfélben levő rendeletet, amely a spekulatív drágítások visszaszorítását célozza, és mint ilyen, “biztosítja a fogyasztók magas fokú védelmét az indokolatlan áremelésekkel szemben”.

Categories: Gazdaság, Slider