A románok ügyesen elásták az aradi MARTA emlékét

A románok ügyesen elásták az aradi MARTA emlékét

Amikor az aradi tehervagongyár végre eldöntötte, hogy megszabadul az üzem területén lévő egykori MARTA gépkocsigyár (Magyar Autómobil Részvénytársaság Arad) műemlék épületétől, és a város átvette, naivan azt hittem, hogy az aradi román főpártokba, a szocdemekbe és a liberálisokba szorult annyi lokálpatriotizmus, hogy a helyreállítást követően múzeum lesz benne. Megjegyzem, a most a Greenbrier tulajdonolta tehervagongyárat, félévente kellett volna büntetni, amiért hagyta ennyire lepukkanni Arad egyik értékét. De a polgármesteri hivatal erről furcsa módon megfeledkezett.

Szóval, a héten a helyi tanács teljes összhangban megszavazta, hogy az egykori autógyár épületében kulturális központ legyen másfél tucat alkalmazottal, akik aztán majd az egekbe röpítik a város művelődési életét. Miközben létezik egy városi kultúrközpont (CMCA) is, csak hát a rossz nyelvek szerint a MARTA-ügyet a PSD kapta meg, nem véletlen, hogy a határozat tervezet előterjesztője Ilie Cheşa szocdemes alpolgármester volt.

Ezzel a húzással Arad román vezetése sikeresen és ügyesen elásott még egy magyar ipartörténeti emléket, írmagja se maradjon, hogy egykoron a városban sikeres járműgyártás folyt. A majdan felújított épületbe aradi ipartörténeti múzeumot kellett volna létrehozni, egybevarrva a személy- és vagongyártást az gépkocsigyártással. És amíg folyik a felújítás, ráállítani két-három hozzáértőt, hogy kutassa fel, leltározza, mit lehetne kiállítani bent és az udvarban. S ha kell, akkor gyűjtőktől is vásárolni, mert van rá pénz.

Csakhogy egy MARTA Múzeumban ott lennének a magyar ipartörténeti emlékek, fotók, magyar nevek és elnevezések, és ettől a jelek szerint a liberálisok és a szocdemek látatlanban is rohamot kaptak. Aradnak bő száz év is kevés volt, hogy létrehozzon egy ipartörténeti múzeumot, amelyben helyet kapnának az összes jelentős, mára eltűnt gyárak, kisüzemek, hadd ne soroljam őket. Pedig a rendszerváltást követő mondjuk 10-15 évben még gépeket, eszközöket is meg lehetett volna menteni az ócskavasteleptől, de hát a románok ezt nem akarták. Ami magyar, az tűnjön el innen. Még egyszer idézem egy aradi magyar politikustól hallott tökéletes megállapítást: ezek azért jöttek ide, hogy leéljék a várost.

Valójában a városnak annak idején a szeszgyárat kellett volna bármi áron megszerezni egy ipartörténeti múzeum számára, mert az akkora terület, épületegyüttes, hogy ott régi vagonok, villamosok, mozdonyok is elfértek volna az udvaron, sőt, párhuzamosan a maszek főzhette volna a pálinkáját is az egyik végében.

Nem akarták, ahogyan most sem akarják, hogy a MARTA az maradjon, ami volt. Széttrollkodták egy idióta mARTA névvel, amely majd „kulturális HUB”-ként működik mindannyiunk szellemi állapotának felpörgetése érdekében. Az általam intelligensnek tartott aradi románok is kussolnak, az RMDSZ is megszavazta, pedig minimum tartózkodnia kellett volna, amennyiben az épületnek legalább a fele nem lesz múzeum. Igaz, Bognár Levente betolt valami kiegészítést, hogy a MARTA emlékének őrzése, de hát ez annyit ér, mint döglött ló pofáján az arcpír.

Irházi János

Categories: blog-test, Slider