Csodás dallamok oxitán-francia muzsikusokkal

Csodás dallamok oxitán-francia muzsikusokkal

Április 26-án, kedden 19.00 órától a Duo Montanaro újra koncertet ad Aradon, ezúttal a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Az Aradi Kamaraszínház szervezésében Miquèu Montanaro és Baltazar Montanaro, apa és fia zenél együtt. Zenéjükben több stílust vegyítenek, együtt mozognak a népzene, a dzsessz-, a kortárs-, a középkori-, a hip-hop-, az improvizatív- és klasszikus zene határfelületén.

Miquèu Montanaro, akit provence-i trubadúrnak is neveznek, franciaországi oxitán vándorzenész, európai hírű zeneszerző. Baltazar Montanaro apja nyomdokain haladva a jazz- és az ethnozene, a magyar és oxitán kulturális hatások határfelületeit kutatja, de nem áll tőle messze a kortárs zene újraértelmezése sem. Duójuk egy zenei beszélgetés apa és fia között régi és új zenéről, párbeszéd, ahol két ember együtt gondolkodik, együtt mozog, adják át egymásnak a stafétabotot. Két zenei világ találkozik: a zeneszerző Miquèu kötött zenéje, és Baltazar improvizációja. Apa és fia így találnak önmagukra és lépnek kapcsolatba a világgal.

Miquèu Montanaro & Baltazár Montanaro-Nagy már 2007 óta zenél együtt és mindig is sajátos zenei utat követnek: zenéjük a mediterrán furulyák világa, a hegedűszó, a provence-i népzene, a dzsessz-, a kortárs, a középkori, a hip-hop, az improvizatív és klasszikus zene határterületén mozog, magán hordozva mind a magyar, mind pedig az oxitán kulturális hatásokat. Három magyar című albumuk jelent meg: „Tovább”, „Ki” és „Be”, ez utóbbi 2021-ben. Mindháromban a komponált zene és az improvizáció váltakoznak. A zenei párbeszéden túl kirajzolódik a két zenész világról alkotott képe és külön útjaikkal is megismerkedhet a közönség. Zenei játékukat a „nyitott zene”, a szabadság teszi lehetővé, miközben nyugodt egyensúly árad a hallgató felé.

Az Aradi Kamaraszínház meghívottjaiként a Duo Montanaro muzsikusai immár harmadik alkalommal érkeznek Aradra, ezúttal az aradi Boéme kávézó (Episcopiei u. 21) látja vendégül különlegesnek ígérkező koncertjüket. Jegyek 20 (teljes ár), 10 (nyugdíjas, egyetemista) és 5 (diák) lejes áron kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden és csütörtökön 9-13 és 16-18 óra között, szerdán és pénteken 10-16 óra között, szombaton és vasárnap 10-12 és 16-18 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges. 

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider