Premier: az oktatási miniszter elégedett a tárca költségvetésével

Premier: az oktatási miniszter elégedett a tárca költségvetésével

A miniszterek dolga, hogy minden esztendőben, legalább fanyalogva, de megértő párthűségbe csomagolva elégedetlenségüket fejezzék az általuk irányított tárcának leosztott költségvetési kerettel kapcsolatban. Idén viszont Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter történelmet írt, mert pénteken kijelentette: elégedett azzal az összeggel, amelyet a 2021-es állami költségvetés tervezetében az általa vezetett tárcának különítettek el.

Cîmpeanu azt mondta, először történik meg, hogy a tanulók ösztöndíjaira elkülönített összeg 536 millió lejre rúg, és az állami költségvetésből fedezik; tavaly ez az összeg 270 millió lej volt, és a helyi hatóságok állták, idézte fel mondatait az Agerpres.

A miniszter szerint minden eddiginél nagyobb arányban, 25 százalékkal emelkedett az egy tanulóra fordított költség anyagi kiadásokra szánt komponense, ebben az is benne foglaltatik, hogy az iskolásoknak ingyenes utazást biztosítanak a tömegközlekedési eszközökön.

Persze, akár hallgathatott volna is, hisz a romániai oktatás három évtizeddel a rendszerváltást követően hagyományőrzően ezer sebből vérzik, de Cîmpeanu mégis úgy érezte, köteles nyilvánosan kifejezni háláját a PNL vezetésének.

A miniszter politikai karrierje: PC (Partidul Conservator), ALDE, Pro România, 2020-tól PNL.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider