Benzinár-mizéria: a MOL 11 lejért is mérte

Benzinár-mizéria: a MOL 11 lejért is mérte

Az AGERPRES információi szerint a MOL egyik magyarországi kőolaj-finomítójának üzemzavara miatt üzemanyaghiány lépett fel a vállalat romániai kútjainál. A társaság már 10 lej feletti áron árulja a gázolajat a fuvarozóknak.

Arad megyében is pánik alakult ki, kedd-szerda óta gépkocsisorok állnak a töltőállomáskon. A hisztéria miatt több benzinkút is szinte óránként emelte az árakat, volt, ahol már 11 lejért lehetett csak benzint tankolni, de az átlagár 8-9 lej körül mozgott.

Nem véletleen, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök ellenőrzéseket rendelt el a töltőállomásoknál, miután az ország számos benzinkútjánál hosszú sorok alakultak ki – közölte szerda este a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru leszögezte, indokolatlan az üzemanyagok drágulása Romániában. ‘Az országnak elegendő üzemanyagkészlete van. (…) A kormány nem tűr el semmilyen spekulációs kísérletet’ – jelentette ki a szóvivő.

Korábban Virgil Popescu energiaügyi miniszter azt írta a Facebook-oldalán, hogy semmi ok nincs pánikra és a töltőállomások megrohamozására, mert Románia üzemanyag-ellátása zavartalan.

A Versenytanács (CC) figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, és kivizsgálja azokat a helyzeteket, amikor az árak indokolatlanul, meredeken emelkednek – olvasható a hatóság csütörtöki közleményében, amelyet az Agerpres idézett.

A dokumentum leszögezi, versenytörvénybe ütközhet az, ha egy vállalat az általa alkalmazni tervezett árat előre bejelenti a piacon. A vállalatoknak önállóan, saját stratégiájuknak és költségeiknek megfelelően kell kialakítaniuk árpolitikájukat, a piaci magatartással kapcsolatos megállapodásokat és/vagy összehangolt lépéseket a törvény bünteti – olvasható a közleményben.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke úgy nyilatkozott, az üzemanyagpiacon kialakult “nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet” elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő. “Mi ügyelünk arra, hogy egyes vállalatok ne használják ki ezt a helyzetet, egy esetleges indokolatlan áremelés ugyanis szankciókat vonhat maga után” – mondta.

A kormány bejelentette, hogy csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést tart Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és a Versenytanács képviselőivel.

Fotó: https://www.facebook.com/alexa.punk.528

Categories: Gazdaság, Slider