Miért majd’ egy lej a tojás?

Miért majd’ egy lej a tojás?

És a szakemberek szerint nem kizárt, hogy a karácsonyi ünnepekre az egy lejt is megugorja a tojás ára. Ennek egyik oka, hogy nyártól kezdődően egész Európában tojáshiány lépett fel, miután Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Nagy-Britanniában kirobbant a fipronil nevű, bolhák, tetvek elleni rovarölő szerrel szennyezett tojások botránya.
A nyugat-európai farmokon, a kényszervágásoknak köszönhetően megtizedelődött a tyúk-állomány, ami tojáshiányhoz vezetett. Romániában nyáron a farmok még 18 bani+ÁFA átlagáron értékesítették a tojást, októberben viszont már 36 bani+ÁFA árat kértek darabjáért. Nyilván, minden indok nélkül, hisz Romániában nem kellett leölni a tyúkokat a fipronil miatt. Magyarán, csak azért drágítottak, mert a nyugat-európai boltokban is szinte megduplázódott a tojás ára, akkor meg ők miért ne profitáljanak az ölükbe pottyant konjuktúra előnyeiből?
Nem véletlen, hogy a versenyhivatal kartellezés vádjával most vizsgálatot indított, ám várhatóan ennek semmi pozitív haszna nem lesz a vásárló zsebére. Legalábbis, amíg a szakemberek szerint a nyugat-európai tyúkállomány valamikor tavasz tájékán “feltöltődik”, ismét lesz tojás-kínálat. Egyébként a tojáshiány, például, a száraztészta árát is feltornássza.
Románia éves tojásfogyasztása kb. 1,36 milliárd darab, ennek 20-30 százaléka származik importból, elsősorban Lengyelországból, Magyarországról.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider