Szabadság jár a szülőknek, ha a gyermekük fertőző beteg

Szabadság jár a szülőknek, ha a gyermekük fertőző beteg

Döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház azt az RMDSZ által is kezdeményezett törvénytervezetet, amely kibővíti a gyermekfelügyeleti szabadságra jogosultak körét. Ennek értelmében, ha kiskorú, azaz 18 évnél fiatalabb gyermeknél fertőző betegség, például koronavírus fertőzés gyanúja áll fenn, és emiatt otthoni elkülönítésre vagy karanténra köteles, a szülő fizetett gyermekfelügyeleti szabadságot igényelhet abban az esetben, ha munkája nem végezhető el otthonról.

Erre a törvénymódosításra azért volt szükség, mert az eddigi törvénykezés szerint csak azok a szülők mehettek gyermekfelügyeleti szabadságra, akiknek 7 évnél kisebb beteg gyerekük volt, ez 85 százalékos juttatást jelentett számukra erre az időszakra.

A ma megszavazott törvénykezdeményezéssel elérhetővé vált, hogy fertőző betegségek, a karanténköteles, például koronavírus fertőzés esetén is, a szülő jogosult legyen gyermekfelügyeleti szabadság igénylésére, ha gyermeke nem töltötte be 18. életévét és munkája nem végezhető el távmunkában. A juttatás összege az igénylő bruttó jövedelmének ez esetben 100 százaléka, amit az állami egészségbiztosítási alapból fedeznek és az igényléséhez szükséges orvosi igazolást a családorvos vagy a gyermek kezelőorvosa állítja ki.

(RMDSZ-közlemény)

Categories: Aktuális, Slider