Urán-kapszulákat loptak Öthalmon

Urán-kapszulákat loptak Öthalmon

És, végül mind a három a Marosba került. A történet azonban ennél bonyolultabb: a szegényített uránt tartalmazó három, egyenként kb. 13-15 kg-os kapszulát, valamint hat darab, szintén szegényített urán kollimátort fémtolvajok lopták el szombaton, július 1-jén az egykori öthalmi (Vladimirescu) vegyi üzem területén működő Amarad cég telephelyéről. Vélhetően a kapszulák és a kollimátorok egészségügyi felhasználásra készültek, ám a hatóságok egyelőre arról hallgatnak, hogy az Amarad miért nem őrizte ezeket szigorú, az előírásoknak megfelelő körülmények között, hisz a szegényített urán is enyhén, de radioaktív.
A zsákmányt a fémtolvajok az egyik öthalmi fémbegyűjtő központban akarták értékesíteni, s amikor itt kibontották, és megtalálták benne a “fehér port”, megijedtek, és a három kapszulát a Marosba hajították.
Állítólag a katasztrófavédelem (ISU) értesítette a sugárzóanyag-egységet, amelyik nem megerősített hírek szerint az egyik kapszulát már kihalászta a folyóból.
A prefektúra ma délutáni közleménye szerint a két tolvajt elfogták, előzetes letartóztatásba helyezték “a radioaktív anyagokra vonatkozó szabályok be nem tartása” vádjával, ám a kérdések csak szaporodnak: vajon tudott-e az ISU vagy a környezetvédelem a szegényített urán kapszulák tárolásáról? Ha igen, akkor ellenőrizték-e ezek tárolását. A másik pedig, hogy az egyébként felszámolás alatt álló Amarad törvényesen birtokolta-tárolta-e ezeket a sugárzó anyagokat? Lesznek felelősök a cégnél is?
A prefektúra szerint a kapszulák és a kollimátorok nem jelentenek veszélyt a lakosságra.

(irházi)

Fotó: Öthalom központja

Categories: Aktuális, Slider