Előadáscsere

Előadáscsere

Előadáscseréről kötött megállapodást a Békéscsabai Jókai és a Budapesti József Attila Színház. Ennek első felvonásaként február 1-jén A József Attila Színházban a Trianon rockoperát mutatják be a Jókai Színház előadásában. Ugyanezen a napon Békéscsabán a József Attila színház előadása, a Szibériai csárdás várja majd a nézőket.

Békéscsabai Jókai Színház – Trianon – zenés történelmi játék: a Millenniumtól indul a Koltay testvérek és a Kormorán együttes által jegyzett Trianon cselekménye, amelynek végpontja 1989, a rendszerváltozás. A zenés történelmi játék, a történelmi ismeretek felelevenítésén, az országcsonkításra való emlékezésen túl közös gondolkodásra hívja a nemzet megmaradásáért, közösségünk felemelkedéséért tenni akaró honfitársainkat- fogalmazott Koltay Gábor a darab rendezője, aki Békéscsabán színre vitte a művet, amely a kisemberek szemszögéből ábrázolja a történelmet, s arra keresi a választ, hogyan lehet megvalósítani a nemzet határokon átívelő egyesítését.

József Attila Színház – Szibériai csárdás: A Szibériai csárdás egy a valóságban is megtörtént eset alapján idézi föl az első világháború alatt orosz fogságba esett magyar katonák kalandját, amely során a legtávolabbi szibériai hadifogolytáborban, részben fejből, részben pedig orosz-francia fordítási töredékek alapján írt szövegkönyvből, és emlékezetből lekottázott partitúrából bemutatták a Csárdáskirálynő című operettet, amelyben a lúdtalpas, karikalábú, szőrös katonák játszották a női szerepeket is.

Ebben az esetben nem az a kérdés: vajon a közönség tapsol-e a végén? Ha az orosz táborparancsnok tetszését elnyeri az előadás, akkor hazaengedi az évek óta a hazájuktól távol raboskodó hadifoglyokat. …A Tasnádi István írta darabot Hargitai János rendezte a budapesti teátrumban. A mostanit, újabb előadások cseréje követi majd a jövőben a két színház között.

(Sajtóközlemény: Békéscsabai Jókai Színház Budapesti József Attila Színház)

Vezető fotó: Trianon

Szibériai csárdás

Categories: Főoldal-5, Környékünk