Népi ékszer – gyöngyfűzés foglalkozássorozat

Népi ékszer – gyöngyfűzés foglalkozássorozat

Az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és a Pro Identitas Egyesület népi ékszer – gyöngyfűzés foglalkozássorozatot hirdet a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

A foglalkozássorozat célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a népi gyöngyözés különböző technikáival, és azokat kreatívan alkalmazva ma is használható ékszereket készítsenek. A program összeállítója és a sorozat megvalósítója a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Békéscsaba. A foglalkozásokat vezeti: Farkasné Jeszenszky Anita, ékszerkészítő népi iparművész, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja tartja.

A foglalkozásokra 5 egymást követő vasárnapon kerül sor, ami alkalmanként 7 óra. Az oktatás ingyenes, ami tartalmazza a felhasznált anyagköltség jelentős részét is. Saját hozzájárulás összege 150 lej. A tanfolyamon elkészült tárgyak a résztvevők tulajdonát képezik. A tanfolyam maximális létszáma 12 fő. Azon személyek jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják az öt hétvégén való részvételt.

A képzésre az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában kerül sor. Jelentkezni és további kérdésekkel kapcsolatban a 0728-968056; 0257-250627-as telefonszámokon lehet. 

Jelentkezési határidő: 2022. február 3.

  1. alkalom – 2022. február 06. – A foglalkozás témája: a Tászli készítése

A függőleges fűzés technikájának elsajátítása egy klasszikus népi ékszeren. Ezen alkalommal a néptáncosok legkedveltebb gyöngygallérját, a tászlit fogjuk megfűzni. Az ékszert szaténszalaggal fogjuk lezárni, megtanuljuk, hogyan kell szépen felvarrni a szalagot.

  1. alkalom – 2022. február 13. A foglalkozás témája: Szívecskés kis gyöngygallér

A már elsajátított függőleges fűzéstechnikai tudásunkat bővítjük, hosszított díszítménnyel, szívecskés mintamotívummal készítjük el az ékszert. Megtanuljuk a kapcsos záródás elkészítését.

  1. alkalom – 2022. február 20. A foglalkozás témája: Virágos gyöngyszalag, hullámos díszítményeinek elkészítésé

Új fűzési technikával ismerkedünk meg, virágos gyöngyszalagot készítünk. Ez lesz a mai nyakláncunk alapja, kis hullámokkal és cseppnyi lógókkal fogjuk díszíteni.

  1. alkalom – 2022. február 27. A foglalkozás témája: Gyöngyszövött karkötő készítése

A gyöngyszövés eszközeivel és technikájával fogunk megismerkedni. Keresztszemes minta felhasználásával gyöngyszövött karkötőt készítünk. Megtanuljuk a fonalsodrást, mint záródási lehetőséget.

  1. alkalom – 2022. március 13. A foglalkozás témája: Gyöngyhímzett medál készítése

Megismerkedünk a gyöngyhímzés alapjaival, kalotaszegi motívummal, gyönggyel kivarrott medált készítünk. Megtanuljuk a textilszél gyönggyel való eldolgozását, díszítését.

(Az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Főoldal-5