Aradi Kamaraszínház: Mi lennék nélküled?

Aradi Kamaraszínház: Mi lennék nélküled?

Egy erdélyi színésznő vallomásai Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával

Január 23-án, vasárnap 18 órakor a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled? című vendégjátéka várja a közönséget az Aradi Kamaraszínházban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Szilágyi Enikő előadóestje megidézi Jászai Mari emlékét, miközben tükröt tart napjaink kulturális életének, a nemzetét és nemzete érdekeit megtagadóknak, illetve az azt féltve óvóknak.

Hogyan lehet, ha lehet megmaradni nemzeti értékőrzőnek a globalizáció mindent elsodró viharában? – efféle és még sok más izgalmas kérdéssel szembesíti a nézőket a Gyulai Várszínház produkciója, amely Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikő színésznő mai reflexióiból készült. Az erdélyi származású színművésznő Románia és Magyarország színházai után játékával és énekével a legrangosabb nyugat-európai színpadokat is meghódította. 2017-ben a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma „Művészet és Irodalom Lovagrend” kitüntetésben részesítette.

A Mi lennék nélküled? című produkció különös aktualitással bír a 2022-23-as Petőfi emlékévben is, hiszen bemutatja hogyan látta száz évvel ezelőtt és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait. Az előadásban Babits Mihály, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Szőcs Géza versei, szövegei hangzanak el. A produkciót írta, rendezte és előadja Szilágyi Enikő, dramaturgja Elek Tibor.

Az előadásra jegyek 20 (teljes ár), 10 (nyugdíjas, egyetemista) és 5 (diák) lejes áron kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden és csütörtökön 9-13 és 16-18 óra között, szerdán és pénteken 10-16 óra között, szombaton és vasárnap 10-12 és 16-18 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges.

Az aktuális járványügyi szabályok értelmében az előadáson azok vehetnek részt, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal, kigyógyultak a koronavírus-megbetegedésből és ezt bizonyítani tudják 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolással vagy 72 óránál nem régebbi RT-PCR, illetve 48 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményét mutatják fel. Maszk viselése az előadás teljes ideje alatt kötelező.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider