“Vetésforgó” kormányfők RMDSZ nélkül

“Vetésforgó” kormányfők  RMDSZ nélkül

Elnöke szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) már eldöntötte, hogy támogatja a rotációs kormányra vonatkozó javaslatot.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek frakciójának keddi tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu elmondta, támogatják, hogy a koalíciós partnerek egymást váltva adják a miniszterelnököt. Hozzátette, pártja arra vár, hogy a PNL is döntsön erről a javaslatról. Ha pedig a liberálisok is meghozzák a döntésüket, akkor tárgyalni fognak a további lépésekről, írja az Agerpres.

Néhány nappal ezelőtt már eldőlt, hogy a két román párt nem akarja a rotációban Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, vagyis a Szövetség hiába lesz tagja a koalíciónak, a miniszterelnöki széket a megszabott időre sem kaphatja meg.

Arra a kérdésre, miszerint rotációs kormány esetén a PNL kapja-e meg elsőként a miniszterelnöki tisztséget, Marcel Ciolacu azt válaszolta: a liberálisoknak előbb el kell fogadniuk a “vetésforgóról” szóló javaslatot.

Ugyanakkor hangsúlyozta: nem változtatott azon az álláspontján, miszerint nem tudja elfogadni miniszterelnöknek Florin Cîţut, a PNL elnökét.

Ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor kedden elmondta: “a miniszterelnök személyével kapcsolatban nem jutottunk előre. Mi a rotációs megoldást járható útnak tartjuk, de ezt a másik két pártnak is el kell fogadnia, és arról is meg kell egyezniük, hogy ki kezdi. Azt is határozottan állítom, hogy egy kormányzás úgy lehet stabil és kiszámítható, ha a miniszterelnök valamelyik párt elnöke, de a másik két pártelnöknek is benne kell lenni a kormányban miniszterelnök-helyettesként”.

Categories: Aktuális, Slider