A magas energiaár véglegesen beköltözött

A magas energiaár véglegesen beköltözött

Az energiaárak továbbra is magasak maradnak, ezért az embereknek hatékonyabbá kell tenniük a fogyasztásukat, a hatóságoknak segíteniük kell a rászorulókon, a vállalatoknak pedig szolidaritási adót kell fizetniük – jelentette ki szerdán az Agerpres hírügynökségnek a versenytanács elnöke.

Bogdan Chiriţoiu magyarázata szerint azért marad drága az energia, mert a jelenleg 50 euróba kerülő szén-dioxid-kibocsátási bizonylat ára becslések szerint a 100 eurót is elérheti. “A magas árak nem tűnnek el. Meg kell tanulnunk együtt élni a magas energiaárakkal” – jelentette ki.

Elmondta, hogy a villanyáram és a földgáz drágulása nem csak romániai, hanem európai jelenség is. Részben a gazdaság világjárvány utáni talpra állásával megnövekedett kereslet magyarázza, másfelől a légszennyezés szigorúbb büntetésének európai politikája, ami a szénalapú energia árának meredek emelkedéséhez vezetett – részletezte.

Bogdan Chiriţoiu azt tanácsolja az embereknek, hogy mértékletesen fogyasszanak energiát, vegyenek kis fogyasztású háztartási gépeket, hőszigeteljék a lakásukat. Emellett a hatóságok ellensúlyozhatják az energia drágulásának negatív hatásait a rászorulók számláinak támogatásával.

Categories: Gazdaság, Slider