Uniós forrásból építenék meg Arad dél-keleti körgyűrűjét

Uniós forrásból építenék meg Arad dél-keleti körgyűrűjét

Az Arad Megyei Tanács a kötelező kincstárinal is magasabb szintre emelte az optimizmust. Ma Iustin Cionca elnök és Sergiu Bîlcea alelnök bejelentette, hogy az ADR Vest-nél letették a pályázatot Arad dél-keleti körgyűrűjének uniós finanszírozására. Miután már egy éve dolgoznak a projekten, kapóra jött, hogy jelentős összeg maradt meg az ADR Vest-nél, mert több megye sem élt a számára leosztott keretösszeggel. “Mostantól szabad a gazda”, mondta Cionca, az elsőnek beérkező pályázatok kaphatnak finanszírozást, és ilyenkor minden egyes nap számít. Olyannyira, hogy a Temes Megyei Tanács csak ma ül össze, miközben az aradi tanácsülésen a közelmúltban teljes konszezussal rábólintottak a körgyűrű tervére.
Hogy ez mikorra készülhet el, azt egyelőre teljes homály fedi, hisz először nyerjék meg a 45,8 millió euró vissza nem térítendő uniós pénzt. A 10,9 kilométer hosszú körgyűrű Öthalom (Vladimirescu) és Angyalkút (Fântânele) között épülne, majd rákapcsolódna a meglévő autópálya-gyűrűre, és része természetesen egy új Maros-híd is. De terveztek mellé párhuzamosan egy 7 kilométer hosszú kerékpárutat is. Az összköltség 217,8 millió lej. Amennyiben rábólintanak a pályázatra, kezdődhet a tervezés, közbeszerzés, s csak ezt követően a kivitelezés. A romániai valóságot ismerve, a pályázat elnyerésétől kezdve akár három év is eltelhet az első kapavágásig.
Az pedig már egyenesen a sci-fi kategóriába tartozik, hogy a megyei tanács szerint a kivitelezés 18 hónapot vesz igénybe, mert három szakaszra vágva a 10,9 kilométert írják majd ki a kivitelezési pályázatot. Ebből az egyik pont az 1,2 km hosszú új Maros-híd, amelynek megépítése másfél év alatt messze túlburjánzik az illúzión.
A beruházás célja, hogy csökkentse Öthalom és a megyeszékhely tranzitforgalmát.
Ráadásként a megyei tanács saját költségvetéséből megépítené az Öthalomtól az Arad-Világos útra csatlakozó elkerülő utat, amelyik a hajdani vegyipari kombináton keresztül haladna.
A körgyűrű megépítéséhez elengedhetetlen kisajátítások már elkezdődtek.

(ij)

Categories: Gazdaság, Slider