Az ezüstérmes vívónő elnézést kért a magyar minisztertől

Az ezüstérmes vívónő elnézést kért a magyar minisztertől

A Facebook-oldalán kért csütörtökön Ana-Maria Popescu olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, amiért a tokiói olimpiai játékokról való hazatérésekor elutasította az ifjúsági és sportminiszter kézfogását, szórta ki az Agerpres.

A bukaresti Henri Coandă repülőtéren korábban történt incidens előzménye, hogy az ezüstérem szombati megszerzése után a vívó a román sport jobb finanszírozásáért emelt szót. Erre reagálva Novák Eduárd úgy fogalmazott: Popescu akkor sem szerezhette volna meg az aranyérmet, ha ötmillió lejjel nagyobb lett volna a vívószövetség költségvetése.

A miniszter kedden délután üdvözölni akarta a repülőtéren a Tokióból hazaérkező Ana-Maria Popescut. A párbajtőröző elutasította Novák Eduárd kézfogását, és a repülőtéren mondott beszédében azt kívánta a tárcavezetőnek, hogy szerezze meg Tokióban az aranyérmet, amire ő nem volt képes. “Azt hittem, hogy az ötmillió lejes csekkel fog várni, de nem baj. Van még időnk, hogy ideadja, és hogy megépítsük a vívócsarnokot a gyermekeknek” – jelentette ki Ana-Maria Popescu.

Csütörtöki Facebook-bejegyzésében a sportoló elnézést kért, amiért elutasította Novák Eduárd és a repülőtéri fogadásakor jelenlévő más hivatalosságok kézfogását. ‘Követtem a sajtóban megjelent cikkeket, véleményeket, kommentárokat, és köszönetet mondok azoknak, akik megértették, hogy üzenetemet nem személy elleni támadásnak szántam. Egy olyan ember segélykiáltása volt, aki a körülményektől függetlenül sikereket ért el, és aki azt szeretné, hogy a gyermekeknek ne kelljen hasonló körülményekkel megküzdeniük: anyagi gondokkal, pénzhiány miatt kihagyott tornákkal, elavult felszerelésekkel’ – írta a közösségi oldalon a sportoló.

Ana-Maria Popescu ugyanakkor azt kívánta Novák Eduárdnak, hogy aranyéremmel térjen haza a tokiói paralimpiai játékokról. ‘Ha nem dolgozunk csapatban, eltűnünk a sport világtérképéről. (…) Ha a teljesítmény iránti vágy legyőzi a személyes hiúságot, abból a sport csak nyerhet. És lehet, hogy a történtekből mindnyájan tanulhatunk’ – olvasható az olimpiai ezüstérmes sportoló bejegyzésében.

Fotó: Facebook

Categories: Főoldal-5, Sport