Magyarországi turnéra indul az Aradi Kamaraszínház

Magyarországi turnéra indul az Aradi Kamaraszínház

Július 18-án kéthetes magyarországi turnéra indul az Aradi Kamaraszínház a Déryné Program támogatásával. A tervek szerint 16 nap alatt a társulat 16 településen huszonhétszer lép színpadra A kolozsvári bíró és A Zördög című produkciókkal.

A Déryné Program keretében az Aradi Kamaraszínház két előadása jut el a magyarországi nézőkhöz: a gyerekeknek szóló A kolozsvári bíró című mesejáték és A Zördög című pajzán komédia élőzenével, tánccal, vigassággal.

A kolozsvári bíró című gyermekelőadás egy ismert történetet mesél el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal. A történet érdekessége, hogy az igazságos Mátyás mellett megjeleníti Beatrix királyné alakját, szeretetteljes házastársi vetélkedést ajánl a bölcs király nejének az igazságosztás terén. A Tege Antal rendezte előadásban Éder Enikő, Tege Antal, Katkó Ferenc, Gulyás Attila és Szabó Lajos játszanak.

A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított felnőtteknek szóló komédiát Éder Enikő, Tege Antal, Katkó Ferenc, Harsányi Attila és Tapasztó Ernő előadásában, a szabadkai Juhász Zeneker élő zenei játékával, valamint a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosainak közreműködésével tekintheti meg a közönség. A Tapasztó Ernő rendezte előadás egy színes lakodalmi forgatag eseményein keresztül enged bepillantást a korabeli Magyarország sokszor pajzán jelenetekkel tarkított szerelmi életébe. Az előadás után a Juhász Zenekar tart táncházat, közreműködik Farkas Tamás, a produkció koreográfusa és a táncosok.

A kolozsvári bíró és A Zördög című előadások 2019-ben az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának keretében jöttek létre, amikor 26 Arad megyei magyar szórványtelepülés bevonásával 11 helyszínen láthatta a közönség a produkciókat. Később az előadássorozat átlépte Arad megye határát: a társulat Déván is játszott a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek és a Magyar Házban, illetve A Zördög című előadás 2020 februárjában eljutott a Temes megyei Ótelekre, később pedig, 2020 augusztusában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházán vendégszerepelt az élőzenével, tánccal, vigassággal fűszerezett komédia.

Idén mindkét előadást beválogatták a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budapesti Nemzeti Színház által indított Déryné Programba, amelynek célja, hogy a színielőadásokkal rosszul ellátott magyarországi kistelepülésekre juttasson el színvonalas produkciókat.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Fotó: A Zördög c. előadás

Categories: Életstílus, Főoldal-5