Mégsem lesz magyar ombudsman

Mégsem lesz magyar ombudsman

Az Alkotmánybíróság keddi döntése értelmében alkotmányellenes Renate Weber eltávolítása az ombudsmani tisztségből, és a döntésnek a Hivatalos Közlönyben való közzététele után ismét elfoglalhatja pozícióját, írja az Agerpres.

A testület egyhangúlag helyt adott a PSD szenátusi és képviselőházi frakciója által benyújtott óvásnak, megállapítva, hogy alkotmányellenes a román parlament 2021/36-os határozata, amely által Renate Webert visszahívják a Nép Ügyvédje tisztségből.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a tisztségből való eltávolításra vonatkozó törvényben pontosan meg kell határozni azokat az eseteket, amikor ez a szankció alkalmazható, le kell szögezni a tisztségből való eltávolítás pontos folyamatát a javaslattevéstől a döntésig, és biztosítani kell a fellebbezéshez való jogot is egy pártatlan bíróság előtt, mivel az alkotmány 21. cikkelye mindenki számára biztosítja az igazságszolgáltatáshoz való jogot.

A kormánykoalíció az RMDSZ által jelölt Fábián Gyulát akarta Renate Weber helyére, de a parlamenti szavazással megvárták az Alkotmánybíróság döntését. A testület döntése alapján pedig Renate Weber egyelőre marad a helyén. Nyilván csere szándéka politikai játék, hisz a koalíció igazából nem talált jogilag is talpon álló “fogást” Weberen, de a tevékenységi beszámoló parlamenti elutasításával elindították a leváltási procedúrát. A kísérlet egyelőre zsákutcába futott.

Fotó: Fábián Gyula

Categories: Aktuális, Slider