Faragó: minden településen lesz látszata az európai helyreállítási programnak

Faragó: minden településen lesz látszata az európai helyreállítási programnak

Még folynak az egyeztetések, hogy pontosan milyen fejlesztési, korszerűsítési projektek kerüljenek bele Romániában az európai fejlesztési programba (PNRR), amelynek keretében Bukarest körülbelül 29 milliárd euró forráshoz jut. Az összeg fele kedvező kamatozású hitel, amely sokkal olcsóbb, mint a jelenleg a bankközi piacról lehívott állami kölcsönök.

“A program komoly segítség a gazdaság helyreállításában, nagy szüksége van Romániának a forrásra, főként ami az infrastrukturális fejlesztéseket illeti, de lesz pénzkeret úgynevezett zöld programokra, digitalizációra, oktatási projektekre is” – nyilatkozta az Aradi Napnak Faragó Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a pénz ésszerű, elszámolható felhasználásához elengedhetetlen a “komoly állam”, amely képes levezényelni a projekteket. Ebben az RMDSZ természetesen partner akar lenni, hisz olyan problémák merülnek majd fel, mint az építőiparban tapasztalható hatalmas munkaerőhiány, amely fékezheti a fejlesztési terveket.

“Azt akarjuk, hogy a PNRR forráskeretének minden településen legyen látszata valamilyen formában, és erre a Szövetség kiemelten figyel majd” – tette hozzá.

Faragó kitért az Emil Boc kolozsvári polgármester által most újramelegített regionalizációs tervre is. “Az RMDSZ meg fog akadályozni minden olyan közigazgatási reformkísérletet, amely csorbítja az erdélyi magyarság érdekeit, amelynek titkolt célja az etnikai arányok megváltoztatása”.

A Szövetség ellenben partner akar lenni az ügyintézés egyszerűsítésében, a bürokrácia leépítésében.

Categories: Aktuális, Slider