Faragó: “ősztől megnyílhat a két új Arad megyei határátkelő”

Faragó: “ősztől megnyílhat a két új Arad megyei határátkelő”

“Erre van ígéret, de az is lehet, hogy hamarabb megnyílik a kisvarjasi és az ottlakai határátkelő” – nyilatkozta az Aradi Napnak Faragó Péter aradi parlamenti képviselő, aki április 28-án jelen volt Gyulán a román és a magyar külügyminiszter találkozóján.

Mint emlékezetes, 2017-ben a két ország tíz új határátkelő megnyitásáról döntött, ezeket hetente egy alkalommal használhatták az állampolgárok, de a pandémia bezárta őket. “Egyik határátkelő sincs forgalmas főútvonalon, viszont nekünk itt, végig a román-magyar határ mentén kiemelten fontosak, hisz elősegítik a helyi, környékbeli közösségek gazdasági kapcsolatait, a két ország állampolgárai közötti együttműködést, kapcsolattartást” – magyarázta Faragó, aki annak idején maga is több beadvánnyal próbált nyomást helyezni a román külügyre, belügyre.

“Amióta az RMDSZ a kormánykoalíció tagja, többször is felvetettük a kisvarjasi, az ottlakai, valamint a már megépült zerindi határállomás megnyitását. A kormányrendelet a megnyitásról, valamint az ezt követő gyulai külügyminiszteri találkozó az első lépés ebben az ügyben” – mondta a képviselő. – “Mivel Magyarország schengeni állam, a szabályok szerint ők építik meg a szükséges infrastruktúrát. A két új határállomást 3,5 tonnáig kisteherautók is használhatják majd. Nem lesznek 24 órások, csak napközben engedélyezik az áthaladást.”

A két ország közötti viszonnyal kapcsolatban Faragó megjegyezte, hogy az tudvalevően hosszú évek óta lefagyott, viszont idén már két alkalommal is találkozott egymással Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu. “További kétoldalú tárgyalások lesznek más témakörökben is, a lényeg, hogy jószomszédi viszony gyökeresedjék meg Magyarország és Románia között, hisz egymásra vagyunk utalva. Normális légkört kell teremteni, hogy fejlődjenek a gazdasági kapcsolatok és nem utolsó sorban ez jót tesz a két ország kisebbségeinek is. A közös ügyeket pedig kötelességünk együtt kezelni, kiállni egymás mellett” – fejtette ki lapunknak Faragó Péter. És megjgyezte, már az gesztus volt román részről, hogy ő is tagja lehetett Aurescu küldöttségének.

Fotó: Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu tárgyalása Gyulán – forrás: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official

Categories: Környékünk, Slider