Jön az egységes uniós zöldigazolvány

Jön az egységes uniós zöldigazolvány

Javaslatot terjesztett elő szerdán az Európai Bizottság (EB) egy digitális zöldigazolvány létrehozására, amely megkönnyítené a COVID-19-világjárvány alatt a polgárok biztonságos szabad mozgását az Európai Unión belül – tájékoztat közleményében az EU végrehajtó testülete, amelyet az Agerpres idézett.

A digitális zöldigazolvány annak bizonyítékául szolgál majd, hogy egy személyt beoltottak a COVID-19 ellen, negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy kigyógyult a fertőzésből.

A zöldigazolvány digitális vagy papíralapú változatban, díjmentesen lesz elérhető. Egy QR-kódot tartalmaz majd, amely garantálja a biztonságosságát és hitelességét. Az EB digitális átjárószolgáltatást fog kiépíteni az összes igazolvány Unió-szerte történő ellenőrzésének biztosítására, és emellett támogatást nyújt a tagállamoknak az igazolványokkal kapcsolatos technikai intézkedések végrehajtása terén.

Továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy az utazók esetében mely népegészségügyi korlátozásoktól tekintenek el, de az ilyen mentességeket egységesen kell alkalmazniuk minden digitális zöldigazolvánnyal rendelkező utazóra.

“A digitális zöldigazolvány olyan uniós szintű megoldást kínál, amely egy harmonizált digitális eszköznek köszönhetően támogatja az uniós polgárok Unión belüli szabad mozgását. Ez olyan pozitív üzenet, amely a helyreállítást szolgálja” – idézi az EB közleménye az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök, Věra Jourová nyilatkozatát.

A digitális zöldigazolvány háromféle igazolványt foglalhat magában: egy oltási igazolványt, egy (NAAT/RT-PCR teszt vagy antigén gyorsteszt elvégzéséről kiállított) tesztelési igazolványt és egy, a COVID-19 megbetegedésből való felgyógyulást tanúsító igazolványt.

Az igazolványokat digitális vagy papíralapú változatban állítják ki. Mindkét változat rendelkezni fog egy QR-kóddal, amely tartalmazza a kulcsfontosságú információkat, valamint egy digitális aláírást a dokumentum hitelességének igazolására.

A Bizottság digitális átjárószolgáltatást fog kiépíteni, és támogatja a tagállamokat egy ellenőrző szoftver kifejlesztésében, amely lehetővé teszi a hatóságok számára az összes igazolványon szereplő aláírás ellenőrzését az Unió egész területén. Az igazolvány birtokosának személyes adatai nem haladnak át az átjárón, és azokat az ellenőrzést végző tagállam nem őrzi meg.

Az igazolvány díjmentesen lesz elérhető, és azt a kiállító tagállam hivatalos nyelvén vagy nyelvein, valamint angolul állítják ki.

Ha egy tagállam továbbra is karantént vagy tesztelést ír elő a digitális zöldigazolvánnyal rendelkezők számára, erről értesítenie kell a Bizottságot, illetve valamennyi tagállamot, és meg kell indokolnia az intézkedést.

Az igazolvány korlátozott számú információt tartalmaz, például a nevet, a születési időt, a kiállítás dátumát, a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó releváns információkat és az igazolvány egyedi azonosítószámát. Ezeket az adatokat csak az igazolványok hitelességének és érvényességének megerősítése és ellenőrzése céljából lehet ellenőrizni.

A digitális zöldigazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat a kezdeményezéshez. Az igazolványt ki kell állítani az EU-ban lakóhellyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok és a más tagállamokba történő utazásra jogosult látogatók számára is.

A digitális zöldigazolvány rendszere átmeneti intézkedés. Amint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a COVID-19-világjárvánnyal összefüggő nemzetközi népegészségügyi szükséghelyzet végét, a rendszert felfüggesztik.

Ahhoz, hogy a rendszert még a nyár előtt kialakíthassák, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak mielőbb el kell fogadnia ezt a javaslatot.

Fotó: illusztráció

Categories: Környékünk, Slider