Ha a krematórium nem győzi, Mácsán földelik el a leölt sertéseket

Ha a krematórium nem győzi, Mácsán földelik el a leölt sertéseket

Egyelőre a kijelölt, nem Arad megyében lévő állat-krematóriumba szállítják el a mácsai sertésfarmról a kényszerűségből leölt disznókat. Hétfőn este a Mácsai Polgármesteri Hivatalban tárgyalt többek között Ciprian Otlăcan polgármester és Dimitrie Muscă, a CAI Kürtös agráripari vállalat tulajdonosa a B-tervről: mi történik, ha a megsemmisítésre váró sertések súlya meghaladja a napi 7 tonnát, amennyit a kreamatórium befogadhat.

Megoldásként a polgármesteri hivatal felajánlott egy, a saját tulajdonában lévő, kb. egy hektáros telket, amelyen majd gödröt ásnak a leölt sertéseknek. A polgármester a newsar.ro-nak azt nyilatkozta, a gödröt fóliával bélelik, mindent az állategészségügyi előírásoknak megfelelően végeznek, és a B-terv nem fenyegeti a lakosok, a háztartásokban nevelt sertések egészségét. Más kérdés, hogy erre a gödörre-gödrökre még egyetlen engedélyük sincs.

A mácsai farmon terjedő sertéspestis miatt kb. 20 ezer állatot kell leölni, a törvény szerint egy hónap leforgása alatt. Biztosra vehető, hogy a napi 7 tonnás tempóval ez megvalósíthatatlan, tehát marad az elföldelés a község határában.

Fotó: Mácsai Polgármesteri Hivatal (archív)

Categories: Gazdaság, Slider