Botrány Nagylakon a karanténkötelezettség miatt

Botrány Nagylakon a karanténkötelezettség miatt

Botrányos a hangulat a nagylaki határállomásnál, miután a hazaérkező román állampolgárok itt tudták meg, hogy még negatív PCR-teszttel a zsebben is 10 napra karanténba kényszerülnek. Akinek nincs tesztje, annak a házi karantén 14 nap. Az emberek dühösek, kiabálnak, magyarázatot követelnek, vasárnap csendőröket is kivezényeltek rendfenntartásra.

A PCR-teszttel érkezők valóban joggal háborodtak fel, de a digi24. hírtelevízió kérdésére vasárnap délben maga Horea Timiş, az aradi tisztiorvosi szolgálat (DSP) vezetője sem tudott logikus magyarázatot adni az intézkedésre. Azt mondta, ez a rendelkezés, nincs mit tegyen. Az országos sürgősségi bizottság (CNSU) most frissítette a “sárgába sorolt” országok listáját és hozott döntést arról, hogy hiába a teszt, a karantén kötelező. Érthetetlen a Nagylakon várakozók számára, hogy a Németországban vagy Ausztriában elvégzett PCR-teszt Romániában miért nem érvényes.

A nagylaki határállomásnál rengeteg beérkező autó, személy várakozik jelenleg is órákig, mert a DSP-nek nincs elegendő alkalmazottja a karantén elrendelését hivatott okmány kitöltésére. Timiş szerint húsz emberre lenne szükség, de alig vannak tízen úgy, hogy a megyei és a lippai kórház segítette ki a hivatalt ápolókkal. Akik természetesen, most hiányzanak az ellátásból, de ez másik kérdés.

Az igazgató megjegyezte, már 2020-ban elkészült egy applikáció, hogy a beutazók hazaindulás előtt online kitölthessék az adataikat, és a határon kiiktassák a bürokratikus papírtöltögetést, de “valamilyen bukaresti engedély hiányában” – ő sem tudta megnevezni – ez még nem alkalmazható.

Sokan egyszerűen fogták magukat, és visszafordultak.

Fotó: archív

Categories: Aktuális, Slider