Védőoltás: akár meg is választhatja a vakcinát

Védőoltás: akár meg is választhatja a vakcinát

Mert amennyiben Önnek a hivatalos portálon való előjegyzés során nem a szimpatikus vakcina jut, akkor válthat oltóközpontot anélkül, hogy más országok gyakorlatához hasonlóan a sor végére száműzzék.

Erről és több fontos, oltással kapcsolatos közérdekű kérdésről dr.Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az országos oltási kampány irányítója beszélt a digi24. hírtelevíziónak. Elmondta, az előjegyzési platform bejelentkezéskor nem közli, hogy melyik típusú szert kapja majd meg az érintett állampolgár. Viszont automatikusan kiírja, hogy mikor kell jelentkezni a második oltásra, és ebből kisakkozható az oltóanyag típusa: ha a második oltásra 21 nap után kell jelentkezni akkor Pfizer, ha 28 nap után akkor Moderna, és ha 56 nap múlva akkor AstraZeneca.

Gheorghiţă megjegyezte, amennyiben valaki más típusú vakcinát szeretne, mint amit az általa megjelölt oltóközpont használ – egy központ csak egy típusú vakcinával olt –, akkor törlje az előjegyzést, és regisztráljon másik oltóközpontba. Más kérdés, hogy türelem kell ahhoz, hogy az ember eltalálja a kedvenc vakcináját befecskendező oltóközpontot, és vélhetően vállani kell az utazást is.

A legtöbb központ a Pfizer-rel olt, mert korcsoport tekintetében ez fogja át a legtöbb embert. “Ha valaki 17 éves és krónikus betegségben szenved, akkor Pfizer-es központok jelennek meg neki az előjegyzés során, az 55 év fölöttieknek a Pfizer-es és Moderna-s központok, a 18-55 év közöttieknek pedig mindhárom: Pfizer, Moderna, AstraZeneca” – magyarázta a hírtelevíziónak dr. Valeriu Gheorghiţă.

Vidéki kistelepüléseken számítani kell, hogy mindenhol a Pfizert fogják beadni, pont a széles körű alkalmazhatóság miatt.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider