Konzultáció: kit jelöl Iohannis kormányfőnek?

Konzultáció: kit jelöl Iohannis kormányfőnek?

Konzultációt tart hétfőn Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártok képviselőivel a leendő miniszterelnök-jelölt személyéről, írja az Agerpres.

A megbeszélésekre a következő program szerint kerül sor:

* 11 óra – Szociáldemokrata Párt (PSD)
* 12 óra – Nemzeti Liberális Párt (PNL)
* 13 óra – Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS)
* 14 óra – Románok Egységéért Szövetség (AUR)
* 15 óra – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)
* 16 óra – a parlamentben képviselt nemzeti kisebbségek csoportja

***

Az alkotmány 103. cikkelyének értelmében Románia elnöke nevesít egy jelöltet a miniszterelnöki tisztségre, miután tanácskozott a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párt, vagy abban az esetben, ha nincs ilyen többség, a parlamentben képviselt pártokkal.

A miniszterelnök-jelölt a nevesítéstől számított 10 napon belül bizalmi szavazást kér a parlamentben a kormányprogramra és a kormány összetételére.

A pártok kormányfő-jelöltjei: a PSD-nél Alexandru Rafila, a liberálisoknál Florin Cîţu jelenlegi pénzügyminiszter, míg az USR PLUS javaslata Dacian Cioloş.

A PNL, az USR PLUS és az RMDSZ a hétvégén egyébként egy koalíció létrehozásáról tárgyalt. A megbeszélésen részt vevő Hegedüs Csilla vasárnap délben bejelentette, hogy a tárgyalásokat felfüggesztették, mert nem sikerült megegyezni a miniszterelnök személyéről, és hogy a PNL és az USR-PLUS saját miniszterelnök-jelöltet javasol az államfővel tartandó tárgyalásokon. Az RMDSZ a miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos döntését a hétfő reggelre összehívott Szövetségi Állandó Tanácson fogja meghozni, olvasható az Agerpres hírében.

Fotó: kormánypalota

Categories: Aktuális, Slider